Nieuwe ervaring G-schaatsers uit Westfriesland in Zweden

Sport
De schaatsers trainen voor hun uitdaging in Zweden.
De schaatsers trainen voor hun uitdaging in Zweden. (Foto: RG-Fotografie)

Op ijsbaan De Westfries is het elke woensdag tussen 16.30 en 17.30 uur genieten voor jongeren met een beperking. “Het plezier dat ze beleven tijdens een training zorgt ervoor dat ze groeien, niet alleen in hun schaatsprestaties, maar ook voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dat zien de trainers en dat motiveert ze om, met de kids, een nieuwe ervaring aan te gaan in Sigtuna”, zegt bestuurslid Walda Schrijver.

Schaatsers met een beperking uit Haarlem, Amsterdam en Hoorn gaan van 16 tot en met 20 februari naar Zweden. Oud-marathonschaatser Richard van Kempen en zijn vrouw Anita Kerkhof woonden in Venhuizen, maar besloten ruim vijf jaar geleden om te emigreren naar Unnaryd in Zweden. Richard is nauw betrokken bij de schaatswedstrijden in Sigtuna, waar de g-schaatsers naartoe gaan en schaatsen op het grote meer nabij de stad dat ongeveer twee, drie keer de Weissensee is. Anita heeft mede het g-schaatsen in Hoorn opgezet.

Enthousiaste vrijwilligers

De groep die naar Zweden gaat, bestaat uit zo’n dertig personen. “De schaatsers worden begeleid door een zeer enthousiaste groep vrijwilligers. Vanuit Hoorn gaan er zes schaatsers mee en vijf begeleiders. De kinderen hebben er zo’n zin in, ze vinden het vooruitzicht heel spannend. Het is voor hun een hele nieuwe ervaring; naar het oudste stadje van Zweden waar ze nog niet geweest zijn en de uitdaging van het schaatsen van vijftig kilometer.”

Challenge

Wietse Dekker (21), Jelle Schimscheimer (23), Sophie Berkhout (28), Joep Schrijver en Thijmen Koning (beiden 15) en Sayan de Boer (27) uit Westfriesland trainen in De Westfries om zich op te maken voor deze Zweedse schaats ‘challenge’. “Dat doen ze samen met hun trainers en begeleiders tijdens de reis Iko de Wilde, Irma Koning, Patricia van Eig, Hankie Bijl en Jack Berkhout. Wietse, Jelle en Sophie schaatsten al eerder op de Weissensee in Oostenrijk, maar dit jaar is gekozen om naar Sigtuna te gaan. Ook is een arts bereid gevonden om met hen mee te gaan. Veiligheid van de kinderen staat natuurlijk voorop.”

Trainen

De schaatsers trainen op hun eigen niveau. “Allereerst trainen ze door veel rondjes te schaatsen tijdens extra trainingsuren op de zondagochtend, maar om het lang vol te houden komt er natuurlijk meer bij kijken”, laat Walda weten. “Zo laat de ene trainer zien dat ze met een goede houding en goed zijwaarts afzetten, schaatsen langer volhouden. En een andere schaatser zegt: ‘hoe beter je techniek, des te minder energie het kost en des te verder kom je’. Ik weet zeker dat de schaatsers er alle vertrouwen in hebben dat ze de tocht volbrengen.”

Plezier

Iedereen heeft veel zin in deze tocht, maar ook in het samen zijn met elkaar. “Ze gaan veel plezier met elkaar maken, want deze reis is op verschillende gebieden een enorme beleving. Uitdagingen aangaan: niet alleen hoe ver kan ik schaatsen, maar ook op het gebied van zelfstandigheid is dit een enorme uitdaging voor sommige van onze sporters. Op reis zonder hun ouders, andere cultuur, nieuwe mensen leren kennen. Met het vliegtuig vinden sommigen best een beetje spannend, maar ook heel erg leuk.”

G-schaatsevent

De schaatsers uit Haarlem en Amsterdam maakten tijdens het G-schaats event in Amsterdam al kennis met de Westfriese g-schaatsers. Dit jaarlijks evenement vindt het ene jaar plaats in Amsterdam, dan in Haarlem, Alkmaar of Hoorn. “En een paar weken geleden schaatsen ze een uur met elkaar op in Haarlem, met aansluitend een presentatie over het reisprogramma. Buiten de tocht staan er gezellige winterse activiteiten op het programma, onder meer een bezoek aan Sigtuna. De dagen vliegen waarschijnlijk voorbij.”

Trots

Walda zelf gaat niet mee. “Voor onze zoon Joep is het juist een enorme uitdaging/overwinning om dit zonder ons te ondernemen. We zijn nu al enorm trots op hem. Irma (moeder van Thijmen) en Jack (vader van Sophie) gaan wel mee. Zij trainen onze kanjers en zijn al eerder mee geweest naar de Weissensee.”

Ook schaatsen?

Kom woensdag gerust eens kijken hoe groot het plezier is op het ijs tijdens het trainingsuur in De Westfries in Hoorn. Neem voor meer informatie over het G-schaatsen contact op met Walda Schrijver, tel. 06-55084110 of stuur een e-mail naar g-schaatsen@schaatsenhoorn.nl