Abendmusiken start seizoen met Bach en Lotti in Oosterkerk

Uitgaan
Het seizoen start met onder andere koormuziek van Antonio Lotti en Johann Sebastian Bach.
Het seizoen start met onder andere koormuziek van Antonio Lotti en Johann Sebastian Bach. Foto: aangeleverd

HOORN - In de Oosterkerk aan het Grote Oost in Hoorn vindt zaterdag 2 maart om 17.00 uur weer een concert plaats in de serie Abendmusiken.

Het bestuur van de stichting Abendmusiken is blij dat nu - na een succesvol jubileumseizoen 2023 - het seizoen 2024 start met onder andere koormuziek van de Italiaanse barokcomponist Antonio Lotti en van Johann Sebastian Bach.

De uitvoerenden zijn het koor Collegium Musicum Hornense en het barokorkest Cappella Horna. Het koor opent het concert met het zesstemmige ‘Crucifixus’ van Antonio Lotti, dat minder vaak wordt uitgevoerd dan zijn achtstemmige ‘Crucifixus’. Het kistorgel en het historische Bätz/Witte-orgel worden bespeeld door Peter Ouwerkerk uit Hoofddorp. Hij speelt als orgelsolist de koraalbewerking ‘Dies sind die heilgen zehn Gebot’, BWV 678 van Johann Sebastian Bach. De melodie van dit koraal komt terug in het openingsdeel van de Bachcantate die als afsluiting van het concert klinkt, ‘Du sollt Gott, deinen Herren, dienen’, BWV 77. 

Solisten bij de cantate zijn de sopraan Paula Bär-Giese en de alt Maria den Hertog. Zij zijn vaste solisten bij de concerten in de serie Abendmusiken. Artistiek leider van het geheel is Harry Toebes. 

De overige twee concerten die nog voor 2024 zijn geprogrammeerd, vinden plaats op 29 juni in de Koepelkerk en 21 september in de Oosterkerk. De Abendmusikenconcerten zijn gratis toegankelijk. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van het VSB-fonds en van de gemeente Hoorn. Deze subsidies dekken echter niet de volledige kosten. Om alle kosten te dekken is er een collecte bij de uitgang van de kerk.