Helm op snorfiets verplicht per 1 januari 2023: alle info op een rij

Algemeen
Per 1 januari 2023 wordt een helm ook voor snorfietsers verplicht.
Per 1 januari 2023 wordt een helm ook voor snorfietsers verplicht. (Foto: Frederik Herregods)

REGIO - Een helm dragen op de snorfiets wordt per 1 januari 2023 verplicht. Wat moet je allemaal weten over de verplichte helm voor snorfietsers?

Helm verplicht op snorfiets

In Amsterdam en Utrecht is het op bepaalde plekken al verplicht als snorfietser op de rijbaan te rijden en een helm te dragen. Per 1 januari 2023 geldt dat ook voor snorfietsers op het fietspad.

Welke helm goedgekeurd?

Waar moet je op letten bij het kopen van een helm? Wanneer wordt deze goedgekeurd? Goedgekeurde bromfietshelmen bevatten een cirkel met een E erin. Achter deze E vind je een cijfer - gelinkt aan een bepaald EU-land. Voor Nederland is dat het cijfer 4.

Omdat een motorfietshelm vaak als te zwaar wordt gezien voor bromfietsers, kun je ook kiezen voor een speed-pedelec-helm. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm herken je aan het nummer: NTA 8776:2016.

Waarom helm verplicht op snorfiets?

Het verplicht maken van het dragen van een helm op de snorfiets moet bijdragen aan een verlaging van het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsend Nederland. 

Wat is een snorfiets (verschil bromfiets)?

Een snorfiets herken je in Nederland aan een blauwe nummerplaat. Het verschil tussen een bromfiets en een snorfiets zit hem in de maximumsnelheid. Op een bromfiets mag je maximaal 45 kilometer per uur, op een snorfiets maximaal 25 kilometer per uur. Voorheen was een helm voor snorfietsers hierom nog niet verplicht, per 1 januari 2023 dus wel. 

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda