Blue Monday: wat is het? + 6 Blue Monday-tips

Algemeen
6 tips om Blue Monday te overleven!
6 tips om Blue Monday te overleven! (Foto: Nathan Cowley - Pexels)

REGIO - Ken je dat? De gezellige maar vaak ook hectische feestdagen zitten erop en dus voel je je even niet zo fit. Daarbij ben je waarschijnlijk flink losgegaan met het kerstdiner en duurt het nog wel even voor de tuinset weer uit de schuur kan worden getrokken. Niet voor niets wordt de derde maandag van januari dan ook Blue Monday genoemd, want je hebt je weleens beter gevoeld. Maar wat is Blue Monday eigenlijk? En hoe kom je deze meest deprimerende dag van het jaar wél fluitend door? Tips om Blue Monday te overleven vind je in dit artikel!

Blue Monday: wat is het?

Allereerst: wat is Blue Monday? Waar komt Blue Monday vandaan? Blue Monday komt van het Engelse ‘feeling blue’, oftewel ‘je niet zo lekker voelen, een beetje bleh’. Daarbij staat de kleur blauw in de scheepvaart symbool voor rouw. Wanneer men een bemanningslid verloor, werd er rondom het schip een blauwe band geverfd en een blauwe vlag gehesen om aan te tonen dat men in de rouw was.

De man achter Blue Monday is Cliff Arnall, een Britse psycholoog die ontdekte dat mensen zich de laatste week van januari vaak wat down voelen. Dit doordat de zomer en vakanties nog ver weg zijn en goede voornemens in de eerste paar weken van het nieuwe jaar niet allemaal lijken te lukken. Ook het feit dat het buiten nog donker is, helpt natuurlijk ook niet mee.

Hoe overleef je Blue Monday? We delen graag onderstaande tips met je.

Blue Monday tip 1: Boek een vakantie

Januari is hét moment om je te verdiepen in de eerstvolgende vakantie. Welke landen staan er nog op jouw lijstje? Ga je voor een sportieve wintersport of liever naar de zon? Door het vastleggen van je vakantie, heb je weer iets om naar uit te kijken! Laat het aftellen maar beginnen.

Blue Monday tip 2: Lekker lachen!

Als er íéts is waar gelukshormonen van door je aderen gaan stromen is het wel een lekker potje lachen! Bezoek je favoriete cabaretier (of kijk zijn of haar beste werk op Netflix of Videoland bijvoorbeeld), scrol door hilarische kattenfilmpjes op Instagram of haal lachwekkende herinneringen op met je vrienden of familie. Goed gevoel gegarandeerd! 

Blue Monday tip 3: Vermijd deze producten

Misschien wist je het niet, maar verschillende producten kunnen nare stemmingswisselingen met zich meebrengen. Vermijd daarom op Blue Monday in elk geval:

- Drankjes met cafeïne (koffie, energiedrankjes, thee)

- Alcohol 

- Witte koolhydraten (zit onder meer in brood, pasta, witte rijst en aardappelen)

Lees verder onder de foto

blue monday wat is het blue monday tips
 Foto: Pexels

Blue Monday tip 4: Ga sporten

Sporten? Met deze temperaturen? Zeker doen, want uit diverse onderzoeken blijkt dat ons energielevel een boost krijgt van energie verbranden in de buitenlucht. Ga dus lekker een rondje rennen, voetballen of fitnessen in een van de vele sport- en recreatiegebieden van onze omgeving. Zelfs van een blokje om in de buurt knap je al op!

Blue Monday tip 5: Noteer je geluksbrengers

Door op te schrijven waar je allemaal gelukkig van wordt (een bepaalde hobby, tijd doorbrengen met vrienden en familie, enzovoorts) zul je vanzelf gelukshormonen aanmaken. Hierdoor voel je je snel weer beter!

Blue Monday tip 6: Zet je favoriete muziek op

Uit onderzoek blijkt tot slot dat je beter naar muziek kunt luisteren dan een afspraak bij de psycholoog te boeken. “Mensen die kampen met stress, slecht slapen, nerveus zijn of zich slecht kunnen concentreren kunnen baat hebben bij muziektherapie”, aldus onderzoeker en muziektherapeut Martina de Witte tegenover EditieNL. Zet op deze Blue Monday dus jouw favoriete nummers eens lekker extra hard! Snappen de buren vast wel. ;)

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda