Wintertijd 2023: wanneer klok verzetten en achteruit of vooruit?

Algemeen
Zomertijd 2023, wanneer gaat het in? En gaat de klok nou vooruit of achteruit?
Zomertijd 2023, wanneer gaat het in? En gaat de klok nou vooruit of achteruit? (Foto: Pexels)

REGIO - Nog even en de wintertijd 2023 gaat in! Op welke dag moet je de klok verzetten? En fijn, de klok mag weer vooruit! Of... was het nou achteruit? 

Een paar feitjes van zomertijd en wintertijd:

  • Bij de zomertijd gaat de klok een uur vóóruit (denk maar aan ‘voorjaar’)
  • Bij de wintertijd zetten we de klok áchteruit (extra uurtje slaap dus!)
  • De wintertijd 2023 gaat in in de nacht van zaterdag 28 oktober 2023 op zondag 29 oktober 2023

Zomertijd en wintertijd: wat is het?

Bij ‘wintertijd gaat in’ denk je waarschijnlijk meteen aan: het wordt weer donkerder. Dat is zeker een bijkomstigheid, maar waarom doen we eigenlijk aan zomertijd en wintertijd?

Het twee keer per jaar verzetten van de klok is een afspraak vanuit de Europese Unie. In bijna heel Europa wordt de klok dus verzet. In 1977 sloot ook Nederland zich bij het initiatief aan. Doel van de zomertijd en wintertijd is optimaal gebruik te maken van het licht buiten. Dat scheelt bijvoorbeeld energie omdat je de lampen in je huis pas later of zelfs helemaal niet aanzet. Concreet houdt het verzetten van de klok in dat de klok in maart een uur vooruit gaat, en in oktober een uur achteruit. 

Verzetten klok nadelen, afschaffen zomertijd en wintertijd?

Toch zijn er ook critici die het liefst zien dat we het hele jaar door gebruikmaken van dezelfde tijd - en dus wintertijd en zomertijd afschaffen. Maar waarom?

De belangrijkste kritiek heeft misschien wel te maken met onze gezondheid. Doordat het in het voorjaar en zomers langer licht is en ‘s ochtends ook eerder licht, slapen veel mensen slechter. Onze biologische klok is immers verstoord. Andersom kun je ‘s in het najaar en winters juist meer moe zijn omdat je bijvoorbeeld om 8.00 uur in het donker naar je werk gaat. Je lichaam denkt dan dat het nog nacht is, ook al ben je al helemaal gedoucht en heb je allang ontbeten. 

Diverse experts vinden dan ook dat we de wintertijd en zomertijd beter kunnen afschaffen - en bijvoorbeeld de Engelse tijd het beste kunnen aanhouden. Dat is namelijk de tijdzone waar we oorspronkelijk in zitten, en de beste optie voor onze biologische klok.

Wat vind jij, moeten de zomertijd en wintertijd worden afgeschaft? Praat mee op de Rodi Facebook-pagina!

Waarom zomertijd niet afschaffen?

Het is ook geen goed idee om het systeem van zomer- en wintertijd helemaal af te schaffen. Als we de zomertijd zouden aanhouden, betekent dat dat de zon in de winter pas rond 09:45 opkomt. Voor beroepen waar de dag vroeg start en afhankelijk zijn van licht, zoals in de bouw, is dit helemaal niet handig. Daarnaast kan het ook leiden tot onveilige situaties voor de mensen die moeten werken in het donker.

Wintertijd Verenigde Staten

Volgens het huidige voorstel zijn De Verenigde Staten op weg naar een permanente zomertijd. De Senaat van het Amerikaanse parlement stemde in 2022 unaniem voor het voorstel. Hierdoor komt er in de VS een einde aan het tweemaal per jaar verzetten van de klok. De wijziging zal pas in november ingaan. De maatregel moet wel nog worden goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en president Joe Biden.

Wintertijd GMT

GMT staat voor Greenwich Mean Time en is één van de tijdzones in de wereld. Greenwich in een stadsdeel van London en wordt aangehouden als maatstaaf voor andere tijdzones. In Nederland hebben we door de zomertijd en wintertijd te maken met wisselende tijdsverschillen. In de wintertijd is het tijdsverschil ‘normaal’ met GMT +1. In de zomertijd verandert dit echter en worden wij de tijdzone GMT +2. Engeland wordt automatisch tijdzone GMT +1 in de zomer. In de wintertijd draaien we dit weer terug.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda