Alice Bakker (midden) met twee andere auteurs van de uitgeverij.
Alice Bakker (midden) met twee andere auteurs van de uitgeverij. (Foto: Hanneke Vissers Fotografie)

Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat

Cultuur

ROELOFARENDSVEEN / OUDE WETERING - Alice Bakker uit Oude Wetering heeft zaterdag 18 juni de YA-romannovelle ‘Ontdek jij wie ik ben?’ gepresenteerd. Dit deed zij samen met twee andere auteurs van uitgeverij Godijn Publishing, die respectievelijk een YA-thrillernovelle en een YA-fantasynovelle schreven. De novelle is de zevende publicatie van Alice.

Bart van der Spek

Alice (1970) was van jong af aan al een schrijver in spe. “Verhalen verzinnen heb ik altijd gedaan”, vertelt ze. “Volgens mijn moeder deed ik dat al als kleuter: als er een rode auto voorbij reed, vertelde ik daar een verhaal bij. Eerlijk gezegd heb ik daar zelf geen herinneringen aan, maar er blijkt uit dat verhalen maken bij mij hoort.” Dat bleek een voorbode voor een carrière in het schrijversvak. “Ooit heb ik een cursus verhalen schrijven gevolgd, maar echt schrijven ben ik gaan doen toen ik op het secretariaat van de redactie van vier vaktijdschriften ging werken. Ik werd gevraagd als tijdelijk bureauredacteur in een zwangerschapsverlof en heb dat uiteindelijk zo’n vijftien jaar een dag in de week gedaan. Ik heb daar veel geleerd, ontdekte dat taal ‘mijn ding’ was en ben ermee aan de slag gegaan. Mijn eerste publicatie was in 2011 in een verhalenbundel en in 2017 is mijn eerste eigen boek verschenen.” 

In haar nieuwste boek, ‘Ontdek jij wie ik ben?’, ziet Stef het huwelijk van zijn ouders op de klippen lopen. Als hij hoort dat zijn vader is gespot met een ander, is hij blij dat zijn moeder online gaat daten. Zijn verbazing is groot als hij doorheeft dat zelfs zijn vriend Jeroen de liefde op internet zoekt. Voor Stef is dit het signaal om op ontdekkingstocht te gaan in de wereld die online dating heet. Net als Alice’ YA-romanserie “H4C” speelt de novelle zich af op het fictieve Klaverlandcollege.

Haalbare porties

Alice heeft gekozen voor een Young Adultboek.”Ik vind jammer dat jongeren door de verplichting op de middelbare school lezen stom vinden. Met mijn boeken hoop ik dat ik ze ‘haalbare porties’ aanbied. Geen dikke pillen, korte hoofdstukken en situaties die ze zelf mee kunnen maken. Een van de leuke randzaken is dat ik gastlessen mag geven op middelbare scholen. Elke leerling die na zo’n les toch een boek pakt is er weer één.”

De novelle is echter ook interessant voor lezers uit andere doelgroepen. “YA is zeker geschikt voor andere lezers. Het verschil met bijvoorbeeld een roman is dat de hoofdpersoon tussen de 13 en 18 is jaar is. Heel veel volwassen lezen het genre; het leest lekker makkelijk. YA is voor 13+ en dat ben ik zelf ook. Wat ik wel heb gemerkt, is dat een roman met als doelgroep volwassenen makkelijker verkoopt. Je doelgroep loopt in de boekwinkel, als je zit te signeren. Gelukkig schrijf ik in beide genres, voor de afwisseling.” 

Flow

Wat het schrijven voor haar boeiend maakt: “Inmiddels ben ik tekstschrijver en schrijf ik de hele dag. Elke werkdag plan in een uur in voor fictie schrijven. Dat maakt dat ik in de flow blijf en kan blijven produceren. Wat maakt het voor mij boeiend? Lastige vraag. Het wordt gepubliceerd dus ik weet dat ik niet voor niets doe. Dat was bij mijn eerste boek wel anders. Het blijft een kik om het eindresultaat: een boek, in handen te hebben. En als je doet waar je van houdt, voelt het nooit als werken.”

‘Ontdek jij wie ik ben’ is evenals als de andere nieuwe publicaties, ‘Huisavond’ van Stan Geerdink en ‘De Zwaan en de Lier’ van Daniel Warmoeskerken een Godijntje. “Dit is een stoer boekje in zakformaat voor een vriendelijke prijs. De boekjes zijn als paperback en e-boek bij elke boekhandel verkrijgbaar, zo ook bij Veenerick in Roelofarendsveen.” Paperback: €10,99 - E-boek €3,99.

Afbeelding
Veilig zwemwater in de buurt Algemeen 14 jul, 11:05
Afbeelding
Gemeente Kaag en Braassem presenteert de jaarrekening van 2021 Politiek 11 jul, 11:34
Afbeelding
Plastic in 80% van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens Algemeen 8 jul, 13:08
Afbeelding
Dorp gaat helemaal uit zijn dak tijdens de feestweek Nieuws 1 jul, 14:26
Afbeelding
Nieuwe wethouders in K&B beëdigd Politiek 24 jun, 10:09
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:07
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
Maximale capaciteit elektriciteitsnet bereikt in Kaag en Braassem en Nieuwkoop Nieuws 10 jun, 09:07
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Kaag en Braassem

Op Rodi Kaag en Braassem volg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem. Rodi Kaag en Braassem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Kaag en Braassem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem in je mailbox.