Burgemeester Van der Velde kiest voor drieluik met blik op de toekomst

Nieuws
De burgemeester licht haar keuze toe. Kunstenaar Ton Hendriks luistert aandachtig naar haar.
De burgemeester licht haar keuze toe. Kunstenaar Ton Hendriks luistert aandachtig naar haar. Foto: Rob Langerak

KAAG EN BRAASSEM- Marina van der Velde-Menting heeft gisteren afscheid genomen van Kaag en Braassem, waar zij bijna twaalf jaar burgemeester was. In het weekeinde daarvoor stonden boottochten door de verschillende kernen op het programma en maakte zij een keuze uit vijf schilderijen die lokale kunstenaars van haar hadden gemaakt in ‘Sterren op de Hoek’.

Rob Langerak

De door de Oranjecomités, dorpsraden en horeca gehouden boottocht begon zaterdag in Oude Wetering waar de scheidende burgermoeder, vergezeld door familie-, college- en raadsleden werd opgewacht door muziekvereniging ‘Liefde voor Harmonie’. De tweede boottocht eindigde zondagmiddag in Kaag, nadat het gezelschap in Oud Ade was getrakteerd op een flyboardshow van de familie Krook. Tussen de verrassingen, drankjes en hapjes door, was Van der Velde vooral blij om veel mensen te zien die zij in coronatijd had gemist.

Daarna was het zondagmiddag tijd voor de eindsessie van ‘Sterren op de Hoek’ in de raadszaal van het gemeentehuis. Naar het idee van het televisieprogramma ‘Sterren op het doek’ van Özcan Akyol, kregen bij deze plaatselijke versie vijf artiesten de opdracht om de vertrekkende burgemeester te vereeuwigen. De naam voor deze wedstrijd is niet zomaar gekozen, want toen het gemeentehuis nog op de Noordhoek was gevestigd, gingen Veeners steevast naar de hoek als zij een kind moesten aangeven of een paspoort moesten aanvragen. 

Op vrijdag 20 augustus konden de kunstenaars hun eerste verfstreken of schetsen maken, terwijl de burgemeester werd geïnterviewd door Ed van Berkel. Hij is ruim twee maanden later ook de presentator van de eindsessie. Nadat de vijf kunstwerken zijn onthuld, krijgen de makers de gelegenheid hun werk toe te lichten. René Koek heeft een breedlachende burgemeester vastgelegd, zittend in een boot tussen de landerijen. Heel subtiel heeft hij daarin ook aangrijpende zaken verwerkt, zoals de kerkbrand in Hoogmade en de vliegramp met de MH17, waarbij enkele inwoners van Kaag en Braassem omkwamen. “Ik had eigenlijk iets anders in gedachten, maar door de verbouwing van onze winkel (Veenerick Boek en Kantoor, red.) kwam ik toch een beetje in tijdnood.”

Staatsieportret

Van der Velde ziet het schilderij van Anja Spooner-Dekker uit Leimuiden als een echt staatsieportret, waarop zij als burgemeester en persoon goed tot haar recht komt. Waar zij het water heeft weggelaten, heeft Anne Julia Oszkiel-Van der Belt uit Roelofarendsveen dit bewust wel als prominente achtergrond gebruikt. De burgemeester is vooral verbaasd over haar blik op dit doek.
Heel anders is de potloodtekening van de 17-jarige Lars van der Geest uit Oud Ade. Hij vertelt dat hij laatste is benaderd toen een andere deelnemer kaas kwam kopen. “Ik heb dat eerst in de week gelegd, want ik wist niet of ik dit kon combineren met mijn opleiding in het examenjaar. Ik vond vooral de haren en de ogen heel lastig.” Zijn tekening, die op een munt niet zou misstaan, eindigt als tweede en komt bij een van de kinderen van de burgemeester terecht.
“Jullie zijn allemaal winnaars”, zegt Marina van der Velde. “Dat is geen loze kreet, want iedereen heeft vooral mijn ogen goed getroffen.” Toch valt de keuze uiteindelijk op het drieluik van Ton Hendriks uit Rijnsaterwoude waarop de ogen door het zicht van opzij amper tot uitdrukking komen. “De symboliek van mijn blik naar de toekomst vind ik heel bijzonder.” Hendriks, die zijn opleiding aan de Koninklijk Academie in Den Haag volgde en beroepsmatig schildert en les geeft, verklaart wel ogen te kunnen schilderen, maar bewust voor iets anders heeft gekozen. “Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe vereerd ik ben. Ik kende haar helemaal niet, maar het is mij de afgelopen twee maanden kennelijk goed gelukt het concept uit te werken.”

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda