Overzicht partijen gemeenteraadsverkiezingen Kaag en Braassem

Nieuws
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Deze week deel 1 van een drieluik: Kaag en Braassem.
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Deze week deel 1 van een drieluik: Kaag en Braassem. (Foto: writingf4u.nl)

KAAG EN BRAASSEM-  De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 16 maart. Tientallen inwoners van verschillende politieke partijen hebben zich in Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem kandidaat gesteld. Maar welke partijen zijn er in uw gemeente actief en wat zijn hun belangrijkste standpunten? Deze week deel 1 in een drieluik: Kaag en Braassem.

Joep Derksen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was PRO Kaag en Braassem nét de grootste partij. Lijsttrekker Sandra de Wagenaar wil deze prestatie volgende maand graag herhalen. PRO wil de komende jaren onder meer werken aan: betaalbare huisvesting voor alle inwoners, ruimte voor groei van ondernemers, investeren in verkeersveiligheid en het vergroten van de betrokkenheid en zeggenschap van inwoners met onder meer een Initiatievenfonds: De gemeente stort jaarlijks 1 procent van de begroting in dit fonds, zodat mooie ideeën vanuit de inwoners kunnen worden uitgevoerd. Het OV moet verbeteren en wat betreft windmolens: “Alleen als blijkt dat het écht kan, en in dat geval ook de lusten voor onze inwoners.”

Samen voor Kaag en Braassem behaalde vier jaar geleden net als PRO in totaal zes zetels in de gemeenteraad. Lijsttrekker Fred Zoetendaal benadrukt dat zijn partij niet is gebonden aan een landelijke partij of een maatschappelijke of religieuze stroming. “Wij zijn lokaal, denken lokaal en doen lokaal.” De inwoners moeten meer worden betrokken bij de besluitvorming, minimaal dertig procent sociale woningbouw moet gehandhaafd blijven, maar het Groene Hart moet open blijven. Positief gezond blijven moet zorgen voor een fijnere oudedag; daarom wil SVKB meer aandacht bij inwoners voor sport en bewegen. Meer vrij liggende wandel- en fietspaden, vaarroutes, voldoende horeca- en theatermogelijkheden is wat SVKB ook wil.

Het CDA behaalde in 2018 vier zetels. Verkeersveiligheid is een belangrijk item voor het CDA. Anja de Rijk: “Het zijn niet alleen de gevaarlijke kruisingen, maar ook de wegen en stoepen moeten in goede staat zijn.” Alle nieuwe inwoners moeten voortaan een informatiepakket krijgen over verenigingen en organisaties in de kern waar ze komen wonen. Ook zetten dechristendemocraten zich in voor de land- en tuinbouw: “Deze ondernemers zijn de hoeders van het buitengebied. Ze moeten veranderen, maar laten we wel zorgen dat er een alternatief verdienmodel moet komen, waardoor mensen stappen kunnen maken. We willen geen leeg buitengebied met allemaal verpauperde gebouwen.” 

Lijsttrekker Nick van Egmond (D66) hoopt dit keer meer dan drie zetels te halen. Zijn partij wil woningbouw ‘versnellen’, maar heeft ook ‘grote klimaatambities’. “Wij blijven werken om Kaag en Braassem energieneutraal te maken. Wij zijn geen voorstander van het opofferen van het Groene Hart voor de energietransitie. We kunnen onze kop niet in het zand steken en van anderen verwachten dat ze de problemen oplossen. Dit is misschien niet het meest populaire, maar wel het eerlijke verhaal.” D66 pleit verder voor meer fiets-, wandel- en ruiterpaden. En iedereen moet gelijke kansen hebben: “Het armoedebeleid moet als belangrijkste doel hebben om de oorzaken van armoede aan te pakken.”

De VVD was vier jaar geleden de kleinste partij met twee zetels. Lijsttrekker Peter van Dijk gaat voor een beter resultaat. De liberalen willen geen windmolens en zonneparken in het Groene Hart en de lokale ondernemers ruimte geven om te groeien. De gemeente moet geen OZB-aanslagen meer sturen aan sport- en cultuurverenigingen. Verder wil de VVD nieuwe bedrijventerreinen tegen de A4 bij Roelofarendsveen en uitbreiding in Leimuiden. Meer geld is er voor handhaving en in de dorpen moet hoger gebouwd worden voor betaalbare woningen voor jongeren en starters. Ook is er de wens voor een tweede sluis en zwemstrand in Oude Wetering / Roelofarendsveen.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda