Massale steun Oekraïne: ‘Schouder aan schouder’

Nieuws
Tijdens een indrukwekkende Oekraïne-manifestatie in Alphen spreekt Nataliya Kornyeyeva, samen met burgemeester Liesbeth Spies: "Zo dankbaar voor alle hulp".
Tijdens een indrukwekkende Oekraïne-manifestatie in Alphen spreekt Nataliya Kornyeyeva, samen met burgemeester Liesbeth Spies: "Zo dankbaar voor alle hulp". (Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO – Onmacht, woede en verdriet, maar ook vastberadenheid en solidariteit. Tijdens de manifestatie voor Oekraïne, zaterdag 12 maart in Alphen, vloeiden tranen en zochten mensen steun bij elkaar. Met een blauwgeel speldje op de jas, luisterden aanwezigen naar een oproep van burgemeester Liesbeth Spies en een emotioneel dankwoord van Nataliya Kornyeyeva, zelf afkomstig uit Oekraïne.

Morvenna Goudkade 

‘s Middags bij het Oude Raadhuis in Alphen is het publiek samengekomen voor een steunbetuiging aan Oekraïne. Dat gebeurt die dag in steden door heel Europa. Er zijn Oekraïense vlaggen, een enkeling draagt een protestbord: Stop the war. Ook zijn er weemoedige liederen van het Alphense kozakkenkoor, begeleid door accordeon. Stadsdichter Lars Ferwerda vertelt in poëzie hoe mensen in Oekraïne ‘gewoon boodschappen deden op de markt’. En hoe hun leven er nu uitziet, met ‘molotovcocktails aan de keukentafel’. De Oekraïense vlag wordt gehesen en dan spreekt burgemeester Spies: “Zoveel verdriet, zoveel leed. Wij spreken ons uit voor vrede; wij veroordelen de invasie van Poetin. Laten we er zijn voor Oekraïne, schouder aan schouder.”

Nataliya Kornyeyeva spreekt ook het publiek toe; zij is getrouwd met Alphenaar Alex van Harskamp en woont sinds negen jaar in Alphen. Ze is enorm blij met de hulp van zwager Peter van Harskamp, die met zijn Stichting Slimm zorgdraagt voor hulptransporten voor haar geboortestad Rivne, in West-Oekraïne. Ze is emotioneel, maar dankbaar dat ze haar moeder heeft kunnen ophalen, nadat die wist te ontkomen naar Praag. Haar moeder verblijft nu bij haar in Alphen. “Zo dankbaar voor alle hulp die wordt geboden”, zegt Kornyeyeva. Daarna spreekt ze kort in het Russisch en in het Oekraïens, tegen oorlog, voor vrede. Het grijpt veel mensen aan. 

Wij spreken ons uit voor vrede 

Burgemeester Spies had contact met de burgemeester van Rivne, Oleksander Tretyak. “Hij vertelde dat hij ’s nachts voortdurend naar de schuilkelder moest, droeg een kogelwerend vest en ondertussen ging het schieten maar door. Dan is zo’n oorlog zo dichtbij. Kippenvel”, zegt Spies. 

Inmiddels is de hulp in de regio flink op gang gekomen. De gemeentes hebben allemaal een opdracht gekregen van het rijk voor opvang van vluchtelingen. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de veiligheidsregio’s, met een regionaal centrum voor vluchtelingenspreiding. Voor Veiligheidsregio Hollands Midden wordt dit centrum gevestigd in sportcentrum Nieuwe Sloot in Alphen. Daar komt ook een crisisnoodopvang met 100 bedden. Een andere crisisnoodopvang, sporthal De Hil in Benthuizen, met 50 plekken heeft inmiddels vluchtelingen opgenomen. Zondagavond arriveerden daar twaalf mensen, volwassenen en kinderen. Woordvoerder Carola Visser laat weten dat de vluchtelingen maandagochtend zijn bezocht door Spies. “Naar omstandigheden gaat het goed met hen. Ze zijn zeer dankbaar voor de warme ontvangst.” De crisisnoodopvangplekken zijn voor maximaal 72 uur; het gaat daar om veldbedden in een sportzaal, die moet worden gevolgd door opvang met meer privacy en meer faciliteiten. Ook daar zijn de gemeentes volop mee bezig. In Alphen zijn er met spoed locaties ingericht aan de Noorderkeerkring en de Genieweg, in Hazerswoude-Rijndijk is voormalig buurthuis Het Anker hiervoor gebruikt. Er wordt nog gezocht naar nog meer locaties, naast opvang bij particulieren. Alphen heeft een eerste opdracht voor opvang van 300 vluchtelingen.

 Voor Nieuwkoop geldt dat er vooralsnog 72 mensen opvang krijgen. Dit gebeurt op het Zuideinde en op het Kennedyplein. Volgens woordvoerder Peter Vos zijn ook andere locaties onderzocht. Vluchtelingen hebben zichzelf al gemeld, op het gemeentehuis. Her en der in de gemeente zijn al tientallen vluchtelingen ondergebracht, vaak bij particulieren.

Ook Kaag en Braassem biedt opvang: dat gebeurt in het pand van de Rabobank aan Het Oog in Roelofarendsveen. “Onze opdracht is 68 vluchtelingen, maar we bieden plek aan 70”, vertelt voorlichter Linda Nieuwenhuizen. “Zo nodig kunnen we ook opschalen.” Er zijn nu nog geen vluchtelingen in het Rabopand, wel zijn er al mensen gehuisvest bij een particulier initiatief in Woubrugge. Burgemeester Astrid Heijstee is vol lof over de inwoners: “Ook in Kaag en Braassem zorgen we dat mensen, die zijn gevlucht vanuit de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne, in onze gemeente een snelle en menswaardige opvang kunnen krijgen. Het is hartverwarmend om te zien hoe onze gemeenschap zich inzet voor de mensen uit Oekraïne.”

Terug naar de manifestatie bij het Oude Raadhuis in Alphen. Tussen het publiek staan Tina en Wim Huisman, het echtpaar wilde graag naar de samenkomst. “Uit solidariteit”, zegt Tina. Wim was zowel in Moskou als in Kiev, voor zijn werk in de telecomsector. “Er is zoveel samengewerkt. Het zijn broedervolken. Verschrikkelijk wat er nu gebeurt.”

Steunbetuiging voor Oekraïne, vanuit het publiek.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda