Joris Koek kan zo maar boekverkoper van het jaar zijn.
Joris Koek kan zo maar boekverkoper van het jaar zijn. (Foto: PR)

Joris wil boekverkoper van het Jaar-verkiezing in de wacht slepen

Nieuws

ROELOFARENDSVEEN – Met steun van de inwoners kan het zomaar zijn, dat Roelofarendsveen binnenkort de boekverkoper van het jaar in haar midden heeft.  Van de duizenden boekhandels met haar eigenaren, die er in Nederland staan, zijn er achttien genomineerd voor deze eervolle prijs. Onder hen Joris Koek van Veenerick Boek en Kantoor in Roelofarendsveen 

Joep Derksen

Jaarlijks houdt Stichting Elspeet de Boekverkoper van het Jaar-verkiezing, om de enthousiaste, servicegerichte boekhandelaar te belonen voor zijn of haar werk. De winnaar ontvangt de door beeldend kunstenaar Jean Paul Michel ontworpen Albert Hogeveenbokaal, vernoemd naar een illustere boekverkoper.

U, de lezer van het Alphens Nieuwsblad, kunt meehelpen om Joris Koek met de hoofdprijs naar huis te laten gaan. Er is namelijk een ‘shortlist’ gemaakt van vijf boekhandels, die de meeste stemmen krijgen. Stemmen kan tot 20 mei via https://forms.gle/ZV7ToHDiyH1K6fsy6. Op basis van die shortlist kiest een vakjury deze zomer de nieuwe winnaar, aan wie de Albert Hogeveenbokaal wordt overhandigd. 

Verrast

Dat hij door anderen is genomineerd, verrast Koek al. “Ik wist niet eens dat ik überhaupt was genoemd. Het kwam voor mij als een verrassing. Na twee ‘coronajaren’ en een grote verbouwing is deze nominatie alleen al een mooie waardering.” Maar nu het zover is, dat hij deze eer heeft gekregen, wil Koek ook proberen om zo ver mogelijk te komen in deze ‘Boekverkoper van het Jaar-verkiezing’. Hij hoopt dan ook, dat inwoners van Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Alphen massaal op hem gaan stemmen. 

Juist in coronatijd is er méér gelezen

Waarom is Koek genomineerd? “Ik denk dat het heeft te maken met het feit dat we onze nek hebben uitgestoken in coronatijd door de zaak uit te breiden, te verbouwen en te investeren in de toekomst. Je wordt beloond voor het enthousiasme, lef en het ambassadeurschap voor het boekenvak. Ik weet zeker dat er betere boekverkopers zijn dan dat ik ben. Maar het totaalplaatje van wat we de afgelopen twee jaar tijd hebben gedaan, telt ook mee voor deze verkiezing. We hebben leuke ‘de winkel draait door’ filmpjes gemaakt. We doen het anders dan wat collega’s doen en dat valt op.”

Steeds meer

We lezen gelukkig steeds meer. Koek: “Juist in coronatijd is er méér gelezen. En daar heeft vooral de lokale boekhandel van geprofiteerd, met name in de kleinere plaatsen en kleinere steden. De drang naar lezen is er dus nog wel. Positief is, dat ook nu de coronamaatregelen achter ons liggen, de mensen onze boekhandel nog steeds weten te vinden. Dat zijn positieve berichten. In Roelofarendsveen en omliggende dorpen komen een hoop woningen met veel jonge gezinnen. Met de verbouwing hebben we ons juist op die jonge gezinnen gefocust. In de winkel vind je veel kinderleesboeken, educatief speelgoed en educatieve spellen. Om de jeugd te betrekken bij jouw winkel. Als de jeugd bij jou binnen is, heb je voorgoed een klant voor het leven. We hebben een prentenboektafel met een leestafel voor volwassenen en een leestafel voor kinderen. Daar kun je je even terugtrekken en een boek pakken.”

Maar op de longlist staan ook boekhandels in veel grotere plaatsen, met veel meer inwoners. Maakt Koek überhaupt wel een kans. “In bijvoorbeeld Eindhoven heb je inderdaad veel meer inwoners en potentiële stemmers, maar de vraag is of de betrokkenheid even groot is. Naast de winkel ben ik ook zichtbaar in de gemeenschap als bestuurslid van de winkeliersvereniging en met de Oranjevereniging. Ik ben een bekend gezicht in de gemeenschap. Dat helpt denk ik ook wel mee.”

Toekomstvisie

Wat als u wint? “Dan ben je een jaar lang een ambassadeur voor het vak. Daar hoort een bepaalde toekomstvisie bij over het boekenvak, hoe ik het over tien jaar zie. Er moeten stappen worden genomen om de keten zoals die nu is veilig te stellen. Er moet veel meer samenwerking komen tussen onderwijs, uitgevers en schrijvers. Het maakt me niet uit hoe je leest ; digitaal of papier. Als er maar letters worden geconsumeerd. Neem de verplichte leeslijst van een eerste, tweede en derde klas. Dat is nog zo oubollig vaak, met de stoffige klassiekers. Dat kun je veel leuker en actueler maken, wat jongeren aanspreekt. Dat je gaat van moeten lezen naar mogen lezen.”

Afbeelding
Stembureaus in Kaag en Braassem: alle locaties op een rij Politiek 19 jan, 10:55
Afbeelding
Brievenbussen in Roelofarendsveen: hier staan ze Algemeen 17 jan, 16:42
Afbeelding
Pinnen in Kaag en Braassem: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 16 jan, 14:08
Afbeelding
Laadpalen in Kaag en Braassem: hier vind je ze Auto 15 jan, 15:22
Afbeelding
Socialmedia-apps verslavend gemaakt door mensen uit gokindustrie Zorg 12 jan, 16:00
Afbeelding
Stijgende hypotheekrente leidt tot omslagpunt op woningmarkt Algemeen 5 jan, 09:12
Afbeelding
Originele tips voor een duurzaam 2023 Algemeen 3 jan, 15:52
Afbeelding
Belastingaangifte over 2022 doen: zo werkt het Algemeen 3 jan, 14:52
Afbeelding
Blue Monday: wat is het? + 6 Blue Monday-tips Algemeen 3 jan, 09:54
Afbeelding
De nieuwe Kia Flagshipstore in Alkmaar is klaar voor de toekomst Algemeen 2 jan, 14:22
Afbeelding
Sportorganisatie Le Champion zoekt vrijwilligers voor NN Egmond Halve Marathon Algemeen 2 jan, 10:13
Afbeelding
WW onder jongeren in Noord-Holland sterk gedaald Algemeen 15 dec 2022, 16:13
Afbeelding
Helm op snorfiets verplicht per 1 januari 2023: alle info op een rij Algemeen 10 dec 2022, 09:29
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Kaag en Braassem

Op Rodi Kaag en Braassem volg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem. Rodi Kaag en Braassem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Kaag en Braassem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Kaag en Braassem in je mailbox.