Alles spic en span bij start badseizoen in de regio

Nieuws
Handen uit de mouwen bij De Hazelaar, vlnr Eva van der Poel, Nancy Peeters, Petra van der Puij, Marleen Pels, Lavinia Spruitenburg, Rika van Tongeren en Thea den Dekker.
Handen uit de mouwen bij De Hazelaar, vlnr Eva van der Poel, Nancy Peeters, Petra van der Puij, Marleen Pels, Lavinia Spruitenburg, Rika van Tongeren en Thea den Dekker. (Foto: Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE-DORP – Het badseizoen gaat weer van start! Bij De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp was het schoonmaakteam afgelopen zaterdag druk bezig. Op 29 april openen de meeste openluchtzwembaden in de regio: behalve De Hazelaar ook het PWA-bad in Koudekerk, de Aarweide in Ter Aar en de Kleine Oase in Leimuiden. Iets later, op 1 mei, opent buitenbad De Hoorn in Alphen.

Morvenna Goudkade 

Petra van der Puij (50) is coördinator schoonmaak bij De Hazelaar. Ze heeft zo’n 90 vrijwilligers in haar team, die tijdens het seizoen volgens rooster werken. Een aantal van hen helpt zaterdag mee met de openingsschoonmaak: zorgen dat alles spic en span is voordat het seizoen begint. “Het is belangrijk dat het hier schoon en hygiënisch is”, zegt Van der Puij, in het dagelijks leven financieel directeur in de scheepsbouw. “Kleedkamers, sanitair, terras, winkel, kassaruimte, alles wordt aangepakt door onze vrijwilligers. Tijdens het seizoen werken zij dagelijks in tweetallen om de boel netjes te houden. Ik hoop op nog wat aanmeldingen, want eigenlijk heb ik 100 mensen nodig, om uitval op te vangen.”

‘We willen dat het zwembad open kan blijven’

Bij de openingsschoonmaak worden de mouwen opgestroopt. Thea den Dekker (74) en zus Rika van Tongeren (68) zijn gehuld in schorten met emmers, ontstoppers en dweilen aan de slag. Ook gaan ze de ramen lappen. “Waarom we hier zijn? We willen dat het zwembad open kan blijven”, zeggen de zussen. “Dus helpen we mee. We zijn vorig jaar begonnen, nadat we een oproep hadden gezien. We doen het gezellig samen.” 

‘In het najaar gaan we met het bad van het gas af’

Woordvoerder Jan Slappendel van De Hazelaar vertelt dat er heel veel mensen betrokken zijn bij de voorbereiding van het seizoen. “Eerder al is het bad schoongemaakt en gevuld, de machinekamer gecheckt, struiken en bomen gesnoeid, het gras gemaaid en alles wat kapot is gerepareerd.” 

Een paar dagen voor de opening wordt begonnen met verwarming van het water, dat gaat geleidelijk naar 22/23 graden. “Dat verwarmen doen we nu nog met gas, maar we zijn aan het verduurzamen en gaan in het najaar van het gas af. We beginnen wel meteen met ’s nachts afdekken van het bad, zodat de watertemperatuur niet te veel afkoelt.” Slappendel legt uit dat zo’n ‘deken’ over het bad moet zorgen dat het water niet onder de 21 graden komt, want dan slaat ‘de kachel’ aan. “Als we overdag optimaal laten opwarmen door de zon en ’s nachts afdekken, gebruiken we minder gas.”

Intussen zijn Eva van der Poel (43), Marleen Pels (44) en Nancy Peeters (45) lekker aan het schoonmaken. Ze doen het voor de kinderen, voor het dorp en ook een beetje voor zichzelf. “Ik leer meteen mensen kennen”, zegt Van der Poel. “Mijn kinderen hebben heel veel plezier in het zwembad. Ik wil daar iets tegenoverstellen”, vertelt Peeters. Fotografe Lavinia Spruitenburg (42) gaat de boel lekker schoonspuiten. Heel iets anders dan achter de camera? “Ja, maar ook heel leuk”, vindt Spruitenburg.

Tegelijkertijd wordt zaterdagochtend ook gewerkt in het PWA-bad in Koudekerk. “We zijn hier met vrijwilligers druk aan de slag”, laat voorzitter Jorrit Wulffers weten. “De accommodatie is helemaal schoongemaakt en de baden zijn gevuld.” 

Het lukt net met de vrijwilligers, zegt Wulffers. “We zitten niet heel ruim in ons jasje, wat meer mensen erbij is altijd fijn.” Het PWA-bad gaat ook verduurzamen; net als De Hazelaar heeft het bad subsidie gekregen van de gemeente Alphen. “Ook wij worden gasloos en daarmee toekomstbestendiger.”

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda