Rosarium Gesprekken: ‘In een groene omgeving voelen we ons veel fijner’

Nieuws
Yfke Stolker (11) uit Boskoop is de nieuwe kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn
Yfke Stolker (11) uit Boskoop is de nieuwe kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn (Foto: Morvenna Goudkade)

Alphen – Ze is nog piepjong, pas 11 jaar, maar Yfke Stolker weet wat ze wil. De Boskoopse werd net voor de schoolvakantie gekozen tot nieuwe kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn en heeft grote plannen. Yfke wil de hele gemeente vergroenen en opschonen.

Door Morvenna Goudkade

Yfke zit op de Immanuelschool in Boskoop. Toen ze werd gekozen zat ze nog in groep 7, na de zomervakantie gaat ze naar groep 8. Waarom wilde ze meedoen aan de verkiezing voor kinderburgemeester? “Op mijn school heb in de leerlingenraad gezeten”, vertelt de jonge Boskoopse. “Toen was ik al bezig met vergroenen van ons schoolplein en heb ik ook een talentenjacht gepresenteerd. Ik heb het toen een beetje ontdekt: nadenken over belangrijke onderwerpen en optreden voor publiek. Op school werd verteld dat kinderen in groep 7 konden meedoen om kinderburgemeester te worden. Ik wou het wel proberen.”

‘In mijn filmpje vertelde ik hoe belangrijk groen voor ons is’

Ze maakte een filmpje, vertelt Yfke. Daarin legt ze uit wat ze belangrijk vindt en wat ze zou doen als kinderburgemeester. Er worden in totaal 27 filmpjes ingestuurd, door leerlingen van allerlei basisscholen in de gemeente. “In mijn filmpje vertelde ik hoe belangrijk groen voor ons is. In een groene en schone omgeving voelen we ons veel fijner”, zegt de scholiere. Boskoop is een kwekersdorp met veel planten en daar hoort het extra groen te zijn, vindt de Boskoopse. 

‘Toen ik was gekozen voelde ik veel blijdschap’

Yfke groeide zelf op met groen en gezond: haar vader Joost heeft een exportbedrijf in tuinplanten, Avaxa Plants. Moeder Femke is eigenaar van een gezond cateringbedrijf, Dr. Food. Over haar filmpje krijgt Yfke goed nieuws: ze mag dóór. “Ik werd gebeld dat ik door was naar de laatste zes. Ik was heel erg blij.” Op 28 juni was de grote verkiezingsdag. Heel spannend, zegt Yfke. “We moesten allemaal een speech houden. Die had ik thuis wel geoefend, maar in het echt was het heel anders. Maar het ging heel goed, veel beter dan thuis.” Als de uitslag bekend wordt gemaakt, hoort ze dat ze heeft gewonnen. Ze is de nieuwe kinderburgemeester! Wat ging er toen door haar heen? “Van alles! Heel veel blijdschap. Ik kon het bijna niet geloven.”

Ze is heel benieuwd naar alles wat komen gaat, zegt Yfke. “Het komende jaar ga ik mee naar bijeenkomsten en openbare gebeurtenissen. Dan ga ik mee met de grote burgemeester of wethouders.” Als kinderburgemeester is ze straks hoofd van het kindercollege, waar vijf kinderen wethouder zijn. Ook is ze voorzitter van de kinderraad. Daarnaast heeft ze overleg met burgemeester Liesbeth Spies en de wethouders. Burgemeester Spies heeft ze inmiddels een paar keer ontmoet. “Nadat ik was gekozen is de burgemeester bij ons thuis op bezoek geweest. Dat was heel leuk. Ze heeft van alles verteld, zodat ik een beetje weet hoe het is als kinderburgemeester.” Na haar verkiezing heeft ze veel positieve reacties gehad, zegt Yfke. “Op school en in de klas heeft iedereen me gefeliciteerd. En ook mijn familie vindt het heel leuk.” Ze wordt zelfs al op straat herkend, lacht de scholiere. “Ik was aan het wandelen met mijn moeder en toen riep iemand die langskwam: Hé, kinderburgemeester!”

Na de vakantie gaat alles van start. Spannend? “Ja, maar leuk-spannend.” Ze wil de gemeente mooier en groener maken, zegt de jonge Boskoopse vastberaden. “Er zijn nog zoveel dingen waar Alphen aan mee kan doen. Ik heb er superveel zin in.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 431

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda