Notaris Ten Brinke: Geheimen zijn zinnig

Partnerbijdrage
Marcel ten Brinke.
Marcel ten Brinke. (Foto: aangeleverd)

Terwijl ik deze tekst aan het schrijven ben, ben ik ook druk bezig met de invoering van de Gedragscode Informatiebeveiliging. Voor alle notarissen verplichte kost en best nog wel een klus, maar zeker ook erg belangrijk. En ja, ik wil graag (één van) de eersten in het land zijn die de hele gedragscode gebruikt. Want als notaris vind ik geheimen niet geheimzinnig, maar juist heel zinnig. En die geheimhouding heeft alleen zin, als je er ook voor zorgt dat digitale inbrekers niet zomaar bij je geheimen kunnen komen.

Gelukkig voor mij, en dus ook voor mijn klanten, ben ik al een aantal jaren ook IT-notaris. Eén van de dingen die je dan sneller oppikt, is de bewustwording van de schaduwkant van de digitalisering van de maatschappij en ook van mijn werk. Bijvoorbeeld dat de meeste inbrekers niet meer binnenkomen door een deur of raam te forceren, maar door de kieren van je firewall op te zoeken. Ik had dus al de nodige zaken geregeld en laten doen. Mijn medewerkers weten daarom ook dat ze niet zomaar op een link moeten klikken of overal email voor te gebruiken.

Veiligheid

Beschermen, beveiligen en bewustwording, daar draait het in eerste instantie om. Kan ik daarmee dan iedere digitale inbraak voorkomen? Dat zeker niet, maar ik maak het ze wel moeilijk en dus nog veiliger voor mijn klanten. En nadenken over wat ik moet doen als het toch een keer gebeurt.

Geheimhouding heeft alleen zin, als je er ook voor zorgt dat digitale inbrekers niet zomaar bij je geheimen kunnen komen

Opslag klantgegevens

Is dit alleen voor notariaat belangrijk? Welnee! Iedere ondernemer zou met regelmaat toch eens moeten kijken naar hoe klantgegevens opgeslagen zijn, wie daarbij kunnen en wat je doet als er bijvoorbeeld brand uitbreekt of te maken krijgt met een digitale inbreker. Voor je klanten is het namelijk heel vervelend dat hun gegevens op straat liggen, maar jij kunt te maken krijgen met een continuïteitsprobleem. In elk geval een paar dagen kun je niets, maar weet je wel waar je dan zou moeten beginnen?

Belang IT-notaris

Maar waarom schrijft een notaris hier nou zo’n stuk over? Omdat je het de afgelopen tijd waarschijnlijk wel gehoord hebt dat de broncode van Twitter door hackers buit gemaakt is. En dat is voor hackers toch wel een beetje de heilige graal. Met de broncode kun je software anders laten werken of zelfs niet meer laten werken. Als jij gebruiker bent van die software, kom jij dus ook in de problemen. Als die broncode dan in depot gegeven is bij een IT-notaris, kan relatief eenvoudig de veilige broncode teruggegeven worden en ook teruggeplaatst worden in de server. Hackers hebben dan dus feitelijk niets meer aan “hun” broncode. Op die manier ben je sneller en veiliger weer in de lucht.

Als IT-notaris help ik je dus niet alleen in je gewone ondernemersleven, maar kan ik ook aan de digitale kant meedenken en meehelpen.

Voor meer informatie of advies? Neem dan contact met mij op.

Marcel Ten Brinke

info@notaristenbrinke.nl

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda