Bevrijdingsdag 2023: wanneer is het, wat is Bevrijdingsdag en is het een vrije dag? Zo zit het

Uitgaan
Bevrijdingsdag, wat is er te doen en zijn we vrij? Dit en meer lees je in dit artikel!
Bevrijdingsdag, wat is er te doen en zijn we vrij? Dit en meer lees je in dit artikel! (Foto: Han Giskes)

REGIO - Bevrijdingsdag. We vieren het al jaren, maar wat is Bevrijdingsdag eigenlijk? Wanneer is Bevrijdingsdag in 2023? Is Bevrijdingsdag een vrije dag? In dit artikel geven we antwoord op de meestgestelde vragen rondom 5 mei, oftewel Bevrijdingsdag.

Alles wat je moet weten over Bevrijdingsdag, vertellen we je hier.

Wanneer is Bevrijdingsdag?

Dit jaar vieren we Bevrijdingsdag op vrijdag 5 mei 2023.

Wat is Bevrijdingsdag?

Op Bevrijdingsdag vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Het Nationaal Comité 4 & 5 mei organiseert dit jaar traditiegetrouw ook in Noord-Holland verschillende festiviteiten. Denk aan Bevrijdingspop Haarlem en Bevrijdingspop Heerhugowaard. Lees meer onder het kopje ‘Bevrijdingsdag-festivals/Wat te doen op 5 mei?’.  

Op 5 mei wordt óók de bevrijding van het toenmalige Nederlands-Indië gevierd. De dag staat dus compleet in het teken van vrijheid, mensenrechten en democratie. 

Dit jaar is het thema: ‘Leven met oorlog’. 

Bevrijdingsvuur

Dit jaar, op Bevrijdingsdag 2023, zal minister-president Mark Rutte het traditionele Bevrijdingsvuur aansteken in Zwolle. Hier wordt ook de 5-meilezing gehouden, door Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur is jaarlijks hét startsignaal voor Bevrijdingsfestivals door heel het land.

Bevrijdingsdag 2023 wordt afgesloten met het 5-meiconcert op en rond de Amstel, bij Carré. Zowel koning Willem-Alexander en koningin Máxima als de minister-president en staatssecretaris Van Ooijen zijn hierbij aanwezig.  

Bevrijdingsdag-festivals/Wat te doen op 5 mei?

In verschillende delen van het land - en dus ook in Noord-Holland - wordt op 5 mei feestgevierd. 

Wat is er te doen op Bevrijdingsdag 2023? Dat lees je op Rodi.nl! Zie ook (let op! Tekst gaat verder onder linkjes):


Bevrijdingsdag vrije dag 2023?

Waarschijnlijk vraag je je ook af: ben ik vrij op Bevrijdingsdag? Deze dag, elk jaar op 5 mei, is wel een officiële feestdag in Nederland. Toch hangt het van je werkgever en vakgebied af of jij vrij bent. Check dit dan ook even bij jouw eigen werkgever of collega’s!

Maar let op! Eén keer in de vijf jaar zijn de meeste mensen wél vrij op Bevrijdingsdag. Dit is dan afgesproken in jouw cao. Goed om deze er dus even bij te pakken.

Dus: is Bevrijdingsdag een vrije dag? De meesten zullen in 2025 inderdaad vrij zijn. 

Bevrijdingsdag 2023 is voor de meeste mensen géén officiële vrije dag.

Meer over Bevrijdingsdag

Op 5 mei wordt de bevrijding van Nederland in 1945 herdacht. Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting na vijf jaar van oorlog en onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sinds de eerste viering van Bevrijdingsdag in 1946 is het uitgegroeid tot een nationale feestdag waarop mensen samenkomen om de vrijheid te vieren en te herdenken wat er is gebeurd tijdens de oorlog. Er zijn veel verschillende activiteiten en evenementen op deze dag, zoals bevrijdingsfestivals, herdenkingsplechtigheden, defilés en concerten. Ook worden er op veel plekken in Nederland de hele dag door de Nederlandse vlag en de bevrijdingsvlag gehesen. 

Lees ook: Vlag uit op 4 en 5 mei: dit zijn de regels | Al het nieuws uit Haarlem (rodi.nl) 

Op Bevrijdingsdag staat vrijheid centraal en wordt er stilgestaan bij de waarde van vrijheid en de offers die hiervoor zijn gebracht. Het is een belangrijke dag om stil te staan bij onze geschiedenis en om ons te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we er iedere dag aan moeten blijven werken om het te behouden.

bevrijdingsdag wat is het wanneer bevrijdingsdag vrije dag 2023 5 mei

Hang jij ook de vlag uit op Bevrijdingsdag 5 mei 2023? - foto: Han Giskes

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda