Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren

Zorg
Geert Schipper: "Als ik niet sport, verveel ik me."
Geert Schipper: "Als ik niet sport, verveel ik me." (Foto: Aangeleverd)

Triatleet Geert Schipper (44) uit Spanbroek won in 2016 de zilveren medaille tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Zijn specialisatie: de triatlon. Een gouden WK-plak staat bovenaan Geerts bucketlist, maar de sportman wil vooral “zichzelf blijven verbeteren.”

Door Rosalie Buding

Geert is bij toeval de topsport ingerold. “Ik kwam mijn huidige trainer Bas de Bruin tegen op een lezing. Hij spoorde me aan om met de triatlon mee te doen, wat bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer handbiken en 5 kilometer wheelen. Dat vond ik zo leuk, dat ik vaker begon te trainen. Ik deed mee aan internationale wedstrijden en won ze allemaal.”

Op het podium

 Inmiddels vertegenwoordigt Geert Nederland op alle grote wedstrijden. Regelmatig met succes, want tijdens het WK in Abu Dhabi in 2021 behaalde de sportman zilver. Ook dit jaar was Geerts prestatie goed genoeg voor zilver tijdens het EK paratriatlon in Polen. Het trainen ernaartoe vindt Geert nog leuker dan de wedstrijd zelf. “Mezelf verbeteren is het grootste doel. Dat het niet harder kan en dat ik níks heb laten liggen. Uiteraard wil ik eindigen op het podium. Een schop onder m’n kont heb ik daarvoor niet nodig.”


Actief bewegen is een belangrijk onderdeel in Geerts leven. Beeld: aangeleverd

Nieuwe ervaringen

Geert heeft een incomplete dwarslaesie overgehouden aan een vliegtuigongeluk in 2004. Sindsdien zit hij in een rolstoel. Deze tegenslag heeft hem echter niet tegengehouden om het maximale uit zichzelf te halen. “Ik kon eerst niet eens rechtop zitten. Dat leerde ik in het revalidatiecentrum door sport en spel. Actief bewegen is inmiddels een belangrijk onderdeel van mijn leven. Sommigen hebben een verplicht stokmaatje nodig, ik niet.” 

Geert vult zijn dagen zo productief mogelijk in. Slapen vindt hij zonde van de tijd. Zijn advies voor iedereen die wil starten met bewegen: “Zoek iets wat je leuk vindt en ga samen sporten. Sporten is meer dan alleen bewegen. Je doet nieuwe ervaringen op én leert nieuwe mensen kennen.”


Beeld: aangeleverd

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda