Wanneer spreek je van een verslaving?

Zorg
Wanneer spreek je van een verslaving? En wat kun je eraan doen?
Wanneer spreek je van een verslaving? En wat kun je eraan doen? (Foto: Adobe Stock)

“Oh, daar ben ik echt verslaafd aan!” zeg je lachend als je opnieuw een hap van je favoriete chocolade neemt. We spreken in het dagelijks leven al snel van een verslaving. Meestal met een lachende ondertoon. Maar een verslaving is natuurlijk ook iets heel serieus. 

Er zijn mensen die daadwerkelijk eetverslaafd zijn, kampen met een gameverslaving of juist een drug- en/of alcoholprobleem hebben. Dergelijke verslavingen kunnen zowel op mentaal als lichamelijk vlak ontzettend grote gevolgen hebben. Verslavingszorg Den Haag behandelt dagelijks ongelooflijk veel mensen met ernstige verslavingen. Die niet meer weten hoe  ze moeten functioneren. Waarbij de verslaving invloed heeft op alle aspecten van het leven. Verslaving is een ziekte. Maar wanneer spreken we nou eigenlijk echt van een verslaving? 

Wat is een verslaving? 

Een verslaving is een onweerstaanbaar verlangen naar iets. Dit is een heel breed begrip en het kan dan ook werkelijk van alles zijn. Hoe meer er aan het verlangen wordt toegeven, hoe groter de afhankelijkheid. Hoe langer de verslaving duurt, hoe lastiger het wordt om ermee te stoppen. Een verslaving zit in je hele lichaam. Elke cel van je lichaam vraagt om dat ene ding. Je kunt gewoonweg niet zonder.

Typerend voor een verslaving is dat je steeds meer van het middel nodig hebt om hetzelfde effect te behalen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die drugs of alcohol gebruiken om hun gevoelens te onderdrukken. In het begin lukte dat al door een klein beetje te nemen. Maar hoe vaker je dit doet, hoe beter je lichaam ertegen kan. Je hebt dus steeds meer nodig om weer dezelfde rust te krijgen. Daardoor wordt het gevaar voor je lichaam onbewust ook groter. Zeker bij schadelijke middelen.

Je merkt pas echt dat het een verslaving is als je aan niets anders meer kunt denken. Als je de hele dag denkt aan het verkrijgen van die ene ‘shot’. Daarnaast ervaar je ook ontwenningsverschijnselen als je het middel niet neemt. Bij hevig gebruik wordt dan ook afgeraden om op eigen kracht af te kicken. Er zijn speciale afkickklinieken, zoals Trubendorffer, waar je terecht kunt om met professionele begeleiding deze stap te nemen. 

Hoe raak je verslaafd? 

Een verslaving ontstaat niet zomaar. Dit gebeurt ook niet van de ene op de andere dag. Meestal gaat het heel geleidelijk. We nemen even een alcoholverslaving als voorbeeld. Alcohol wordt door vrijwel iedereen geaccepteerd. Het is zelfs heel normaal om bij sociale gelegenheden een drankje te doen. Door de jaren heen drink je dus vooral met feestjes en op terrasjes wat. Maar dan komt het moment dat je niet lekker in je vel zit en ook thuis een keer wat drinkt. Je merkt dat het helpt bij de vervelende gevoelens en het piekeren. Het brengt rust. Langzaam gebruik je steeds vaker alcohol om diezelfde rust te ervaren. Hier gaan soms weken of jaren overheen. En voordat je het zelf beseft, kun je niet meer zonder.

Ben jij of ken je iemand die verslaafd is? Dan is het belangrijk dat er tijdig hulp gezocht wordt. Hoe sneller men hulp krijgt, hoe groter de kans dat de behandeling goed aanslaat. Soms is er geen tijd te verliezen. 

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Meest gelezen


Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda