Bake for Life start nieuw initiatief kringloop & kadowinkel Sogges in Avenhorn

Algemeen
De vrijwilligers van Sogges.
De vrijwilligers van Sogges. (Foto: Site Sogges)

AVENHORN - "Sinds lange tijd wilden wij voor de stichting Bake for Life een kringloopwinkel starten", laat Marleen Pater van Bake for Life weten. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar met enige trots opende ons team op donderdag 25 juni onze eigen kringloop & kadowinkel Sogges. De opbrengst van de winkel gaat voor 100% naar Bake for Life.

De winkel heet 'Sogges' (West-Fries voor ’s ochtends), omdat de winkel alleen in de ochtend is te bezoeken. "Alle kopers van onze producten in de winkel dragen bij aan onze missie en iedereen die spullen inbrengt ook. 'Sogges' biedt ook een inpakservice aan. Een verjaardag of gewoon iemand een plezier doen? Onze vrijwilligers pakken het met liefde in."

Bake for Life

De stichting Bake for Life bestaat dit jaar 21 jaar. "Het doel is de kwetsbare mensen in Afrika de mogelijkheid bieden om via werk de armoede te ontvluchten. Met kennis van het bakkersvak en in samenwerking met lokale partners realiseren de vrijwilligers bakkerijen waarvan het effect verder reikt dan de direct betrokkenen. Van opleiding tot een passende functie in de bakkerij, wij bieden mensen de kans om zich te ontwikkelen. Door de jaren heen hebben wij verschillende initiatieven en evenementen georganiseerd om de stichting te blijven voeden, het mooie werk te blijven uitvoeren en als stichting verder te ontwikkelen."

Corona

Bake for Life heeft rekening te houden met corona aldaar. De grootste klanten zijn scholen, maar die zijn nog dicht, dus omzet is er bijna niet. "We hebben de afgelopen periode onze bakkers grotendeels doorbetaald. Ongekend in Oost-Afrika, daar is geen sociaal vangnet. Kan jij je voorstellen hoe het is voor onze werknemers om toch een financiële tegemoetkoming te krijgen? Onze micro-finance Biss bakkerijen hebben allemaal een startpakket gehad. Tijdens de lockdown mochten ze namelijk niet venten. Nu met voorzichtig opstarten van de bakkerijen, kunnen ze weer aan der slag."

Aan de slag

Marleen vervolgt: "Als je weet hoe de mensen in Afrika in armoede leven, ga je gewoon aan de slag. Ik hou ervan mijn handen uit de mouwen te steken samen met andere mensen om zo Bake for Life langzaam, maar gestaag, bekender te maken. Wat wij doen is uniek; er werken al honderden mensen in het bakkersvak in Oost-Afrika. Dat is fantastisch. Zelf geld verdienen en zo jezelf en/of het gezin te onderhouden, een huisje huren, kinderen naar school, misschien wel een koe of een geit kopen. Heel knap van deze mensen die vaak een enorme achterstand op de arbeidsmarkt hebben. Medicijnen kunnen kopen voor je zieke kind. Wij hebben hier zoveel en het is mooi om te delen. De stichting heeft mijn leven veranderd. Ik ontmoet veel mensen en zij geven mij energie om door te gaan met Bake for Life."

Schuur opruimen

Nog geen grote schoonmaak gehouden? Wie begint, vindt vast wel wat spulletjes op zolder of de schuur. Waar is 'Sogges' naar op zoek? Dat zijn Afrikaanse spulletjes, kook-, kinder- en stripboeken, reisgidsen en koffietafelboeken, geen leesboeken, curiosa, damestassen, sieraden, lampen, kleine meubeltjes, elpees, huishoudelijke artikelen, in- en outdoor accessoires en speelgoed (geen knuffels). De spullen graag schoon en heel inleveren. Dat kan elke zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur aan West 49A in Avenhorn. Sogges verkoopt geen kleding, schoenen, witgoed, stereo apparatuur en grote meubels. "Mensen helpen door mooie spullen naar ons inzamelpunt te brengen of onze winkel te bezoeken. Of wordt sponsor van onze stichting via www.bakeforlife.nl. Daar staan ook filmpjes die laten zien wat we daar bereikt hebben."

Vrijwilliger worden

Wie wil helpen? Stuur een e-mail naar: soggeskringloop@gmail.com en geef aan waar de belangstelling naar uit gaat. Vergeet niet naam en telefoonnummer hierbij te vermelden. Sogges zoekt nog hulp bij de inname van de goederen op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur, bij het sorteren, prijzen en schoonmaken van de spullen op maandag van 09.00 tot 12.00 uur en een bouwer en begeleider van de webwinkel.

Iedereen is natuurlijk welkom om een kijkje te nemen in kringloop & kadowinkel 'Sogges', Vijverhof 36 in Avenhorn.