Waar kan de gemeente op bezuinigen?
Waar kan de gemeente op bezuinigen? ((Foto: Pixabay))

Inwoners denken mee over bezuinigingen gemeente

Algemeen

KOGGENLAND - De gemeente verwacht vanaf 2022 een begrotingstekort en moet daarom gaan bezuinigen. Inwoners kunnen meedenken over de invulling van deze bezuinigingen, door deel te nemen aan het inwonerpanel ‘Koggenland spreekt’.

De deelnemers van het inwonerpanel kunnen onder meer aangeven op welke taken de gemeente volgens hen kan bezuinigen en op welke voorzieningen juist niet bespaard kan worden. En wat vinden de deelnemers van een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb), als er daardoor minder bezuinigd hoeft te worden?

Achterblijvende inkomsten

“De bezuinigingen vormen momenteel een belangrijk thema in onze gemeente,” zegt wethouder Jan Houtenbos. “Voor 2022 en de daaropvolgende jaren verwachten wij een begrotingstekort. Dat tekort wordt onder meer veroorzaakt door achterblijvende inkomsten van de Rijksoverheid, voor taken die de gemeente uitvoert.” Ongeveer twee derde van de gemeenten in Nederland kampt met hetzelfde probleem. Het huishoudboekje van de gemeente laat vanaf het jaar 2022 een tekort zien van ongeveer € 2 miljoen op een begroting van in totaal € 68 miljoen.

De gemeente Koggenland moet daarom vanaf 2022 gaan bezuinigen, of maatregelen nemen om de inkomsten te verhogen. Houtenbos: “Dat betekent dat de gemeenteraad keuzes moet maken. Daarbij is de mening van onze inwoners erg belangrijk. Wat vinden onze inwoners belangrijke taken van de gemeente? En hebben zij zelf ideeën voor bezuinigingen of inkomstenverhogingen, waar de gemeenteraad rekening mee kan houden?”

Koggenland Spreekt

Leden van ‘Koggenland Spreekt’ krijgen vier keer per jaar een vragenlijst toegestuurd. Dat kan via de mail of per post. Per vragenlijst kunnen deelnemers bepalen of zij wel of niet meedoen. Door hun mening te delen kunnen de panelleden invloed uitoefenen op hun leefomgeving, de gemeentelijke dienstverlening, beleid en projecten. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via www.koggenlandspreekt.nl of bellen naar (0575) 76 02 27.

Vragenlijst bezuinigingen

Inwoners kunnen ook de vragenlijst over bezuinigingen invullen, zonder deel te nemen aan het panel. Deze vragenlijst is te vinden op www.moventem.nl/koggenland. Reageren kan tot en met 3 januari 2021.

Afbeelding
Inzameling op 26 november voor Voedselbank in Obdam Algemeen 22 nov, 11:20
Afbeelding
Jaarvergadering en jubileumfeest club van 100 RKEDO in De Goorn Sport 22 nov, 10:44
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41
Afbeelding
Wat is Kerst? Waarom vieren we het op 25 en 26 december? Zo zit het Algemeen 20 nov, 07:45
Afbeelding
Auto te water langs de Venneweg in Berkhout 112-nieuws 17 nov, 15:12
Afbeelding
Revue Niets is wat het lijkt in Café De Ridder in Berkhout Verenigingen 17 nov, 10:00
Afbeelding
Zo krijg je korting voor kaarten voor de Castle Christmas Fair Algemeen 17 nov, 09:40
Afbeelding
WINNEN! Doe mee met de WK-QUIZ, scoor en win! Winactie 16 nov, 16:00
Afbeelding
Een fijne pakjesavond voor iedereen dankzij Actie Pepernoot Algemeen 16 nov, 15:05
Afbeelding
Gertjan Dekker uit Obdam sterke districtskampioen Algemeen 16 nov, 14:09
Afbeelding
Campagne Korte Metten in Koggenland Algemeen 15 nov, 15:08
Afbeelding
Frenkie de Jong: de vrolijke architect van Oranje Oranje 15 nov, 08:00