Bij Cees Conijn uit Obdam kan iedereen diverse puzzels lenen

Algemeen
Cees poseert op zijn puzzel van 24.000 stukjes. De puzzels eromheen zijn te leen.
Cees poseert op zijn puzzel van 24.000 stukjes. De puzzels eromheen zijn te leen. (Foto: Theo Annes)

Puzzelen, wie is er niet mee grootgebracht? Ze zijn in allerlei vormen, maten en hoeveelheid puzzelstukjes te verkrijgen. Makkelijk voor de kinderen in vier stukjes en moeilijk voor de puzzelfanaten, wel 32.000 stukjes. Of denk aan de humoristische puzzels van Jan van Haasteren of de Wasgij puzzel, waarbij met verbeelding de puzzel wordt gelegd. Cees Conijn (62) houdt ook erg van puzzelen en bedacht de Puzzeltheek.

Wist u trouwens dat de eerste legpuzzels verschenen in de tweede helft van de achttiende eeuw en in de eerste plaats een educatieve functie hadden? Dat is door de eeuwen heen eigenlijk niet veranderd. Stap een peuter- of kleuterschool binnen en de kleintjes zijn aan het puzzelen. Gedurende de groei naar volwassenheid worden de puzzels die gekocht worden steeds moeilijker, maar ook creatiever. Ze zijn tegenwoordig te koop in allerlei 3d vormen. Niet alleen educatief, maar ook decoratief.

Familie

Cees heeft het puzzelen van huis uit meegekregen. “Ik puzzel heel graag en op jonge leeftijd puzzelden we thuis vrijwel allemaal; mijn moeder, broer en zussen. Sinds een jaar of twaalf wil ik de grootste puzzels ter wereld maken. De puzzel op de foto is 32.000 stukjes. Daar ben ik wel even bezig mee geweest”, lacht de Obdammer. “Als iemand nog een mooie plaats weet waar het kan hangen, laat het even weten. De puzzel is ongeveer 12 m² (6x2 m).”

Puzzeltheek

Omdat Cees graag puzzelt en besefte dat het toch wel een kostbare zaak is om ze allemaal te kopen, dacht hij: ‘dat moet toch anders kunnen?’ “Toen kwam ik op het idee om de Puzzeltheek te starten, ik heb zat puzzels. In eerste instantie verhuurde ik de puzzels los en dat blijft natuurlijk wel zo, maar nu kunnen de puzzelaars ook een jaarabonnement afsluiten. Makkelijker kan ik het niet maken. Abonnement 1 kost 40 euro, dit is inclusief 10 euro borg. Dan kan iemand 25 puzzels per jaar lenen. Eentje per keer en na twee weken moet de puzzel weer worden ingeleverd. De borg wordt aan het einde weer teruggestort. Om abonnement O af te sluiten betaalt de puzzelaar 55 euro, dit is inclusief 15 euro borg. Dat betekent onbeperkt puzzels lenen. Per keer twee puzzels en inleveren na vier weken moet je ze weer inleveren. Uiteraard krijgt men de borg na afloop weer terug.”

Favorieten

De puzzelfanaat maakt het niet zoveel uit welke puzzels hij legt. “Hoewel ik wel natuurlijk wel een paar favorieten heb”, glundert Cees. “In het begin maakte ik alles, nou ja, bijna alles. Een puzzel van 1.000 stukjes maak ik binnen een dag, maar het ligt ook aan de moeilijkheidsgraad. Soms doe ik er een week over. Maar de kriebels naar meer blijven. Daarom ook grotere puzzels van 2.000, 3.000, 5.000 of 24.000 stukjes. Die van 24.000 stukjes kreeg ik van mijn broers en zussen toen ik 50 jaar werd, in augustus 2008. En met kerst van dat jaar was hij klaar. Sinds een jaar of tien hangt hij in Cultureel Centrum De Brink, die haar ruimte beschikbaar stelde om foto’s te maken.”

Divers assortiment

Iedereen die van een uitdaging houdt, is natuurlijk van harte welkom in de Puzzeltheek in Obdam. “Ook jongeren lenen mijn puzzels, want het assortiment is groot. Diverse Wasgij puzzels, leuke van Jan van Haasteren, verschillende Jumbopuzzels, Falcon, Clementoni, Ravensburger, White Horse, Disney, maar ook speciale puzzels voor kinderen, en ook voor ouderen met extra grote stukjes.”

Doel

Wie ook wil puzzelen, kan een e-mail sturen naar puzzeltheekobdam@gmail.com. In deze tijd is het fijn om iets om handen te hebben. Cees denkt daar ook zo over: “Het afgelopen jaar had ik mezelf een doel gesteld: 100.000 stukjes wegleggen. En dat is gelukt! Ik heb meer dan honderd puzzels gemaakt van gemiddeld 1.000 stukjes. Een mooie bezigheid in coronatijd.”