Gemeenten Koggenland en Opmeer zetten zich in op de aanpak zwerfafval

Algemeen
Maak kans op een 'selfietaart'.
Maak kans op een 'selfietaart'. (Foto: Robert Jan Cornelisse)

De gemeenten Koggenland en Opmeer doen 20 maart mee aan de Landelijke Opschoondag; dit jaar, vanwege corona, ingeperkt als een ‘Opschoon Ommetje’.

Inwoners worden uitgenodigd om tijdens een ommetje hun eigen omgeving schoon te maken. Maak een leuke ‘raapselfie’ en upload deze openbaar op Instagram of Twitter onder de hashtag #ikraapomdat. De drie leukste inzendingen per gemeente worden beloond met een heerlijke taart met daarop natuurlijk de selfiefoto. Wel de coronamaatregelen in acht nemen; dus raap met maximaal twee personen, houd afstand en zoek de ruimte op als er ergens al veel mensen zwerfafval rapen. Ga dan naar een andere plek. Het geraapte zwerfafval kan thuis bij het restafval gegooid worden.

Wethouder Rosalien van Dolder van Koggenland en Robert Tesselaar van Opmeer hebben zelf ook hun reden waarom zij zwerfafval rapen. Wethouder Robert Tesselaar: “Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich realiseren wat de schadelijke effecten zijn van zwerfafval voor planten, dieren, de natuur en zelfs de volksgezondheid en zien we dat er steeds meer inwoners zijn die zwerfafval rapen. Natuurlijk willen we uiteindelijk toe naar gemeenten waar alle inwoners er voor zorgen dat er geen zwerfafval meer is. Door het niet op de grond te gooien, of het op te ruimen”.

Wethouder Rosalien van Dolder vult aan: “ We willen dan ook al onze inwoners oproepen om gewoon hun eigen omgeving schoon te houden. Als genoeg mensen dit doen, krijgen we vanzelf een schone gemeente. En waarom wij zelf zwerfafval rapen? Natuurlijk omdat wij ons als wethouders graag willen inzetten voor een gemeente zonder zwerfafval en onze verantwoordelijkheid willen nemen richting onze kinderen. Zij verdienen een schone toekomst”.

Aanvraag grijper

Wie deelneemt aan de Opschoondag krijgt een gratis zwerfafvalgrijper. Inwoners van Koggenland kunnen deze aanvragen op www.schonerholland.nl/campagnes/ik-raap-omdat/aanmelden-inwoners-Koggenland en op afspraak ophalen. Inwoners van Opmeer kunnen de grijper aanvragen op www.schonerholland.nl/campagnes/ik-raap-omdat/aanmelden-inwoners-Opmeer.

Alle informatie staat ook op de Facebook en Instagrampagina’s Ik raap zwerfafval. De gemeenten Koggenland en Opmeer werken voor deze campagne samen met Schoner Holland die zich inzet voor minder zwerfafval.