Gemeente Koggenland stimuleert aanpak asbestdaken

Algemeen
Verwijder op tijd asbest uit het dak.
Verwijder op tijd asbest uit het dak. (Foto: Rodi Media/JB)

De gemeente Koggenland doet mee met de Week van de Asbestvrije Schuur. Van 13 tot en met 19 september wordt aandacht gevraagd voor de schadelijke gevolgen van asbest op kleine daken. Wethouder Van Dolder roept inwoners op om deze daken te vervangen en biedt hulp namens de gemeente.

In de gemeente Koggenland liggen ongeveer 1.000 kleinere asbestverdachte daken, met een totale oppervlakte van ongeveer 17.000 m². Dit is een fors aantal. Daken met een oppervlakte kleiner dan 35 m² mogen particulieren onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. De gemeente Koggenland wil dit stimuleren en helpt hierbij door gratis verpakkingsmateriaal te verstrekken, geschikt voor het verwijderen van asbest op kleine daken.

Gemeente biedt hulp

Wethouder Van Dolder: “Het is belangrijk dat asbestdaken vervangen worden, dat weten we allemaal. De gemeente wil inwoners hierbij helpen. Met materiaal, maar ook met een lening om de kosten hiervan te betalen als het voor inwoners financieel niet mogelijk is. Naast maatregelen om bijvoorbeeld langer in een woning te wonen, kan er daarom vanaf nu ook gebruik worden gemaakt van de Toekomstbestendig Wonen Lening voor het vervangen van asbestdaken.”

Hiermee kunnen woningeigenaren de woning verduurzamen en het is goed voor het onderhoud van de schuur. De gemeente werkt voor deze lening samen met het Duurzaam Bouwloket en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Een aanvraag indienen en meer informatie is te vinden op www.koggenland.nl.

Meer informatie over de Week van de Asbestvrije Schuur is te vinden op www.milieucentraal.nl.