De sluitende begroting moet nog worden goedgekeurd door de raad.
De sluitende begroting moet nog worden goedgekeurd door de raad. (Foto: Adobe Stock)

Sluitende begroting voor gemeente Koggenland

Algemeen

Er heerst nog altijd veel onzekerheid, vanwege de voortdurende coronapandemie en het effect hiervan binnen het sociaal domein op korte en lange termijn. De situatie van het Rijk geeft op verschillende vlakken ook weinig houvast. Ondanks deze onzekerheden presenteert het college van de gemeente Koggenland de raad een sluitende begroting, zonder de eerder voorgenomen extra verhoging van de OZB en mét budget om woningbouwplannen te versnellen. Het college geeft invulling aan wensen van de raad, toekomstgerichte keuzes en de eerder vastgestelde ombuigingen.

De basis van deze begroting is eerder dit jaar gelegd in het traject van de ombuigingen. Het effect van de in de begroting verwerkte ombuigingen en een positief uitvallende uitkering van het Gemeentefonds, zorgen ervoor dat het college ook dit jaar een sluitende begroting kan aanbieden.

Wethouder Houtenbos: “Gemeente Koggenland durfde dit voorjaar samen met haar inwoners al kritisch alle mogelijkheden te onderzoeken en kreeg daar ruimte voor van de raad, ik ben blij met deze sluitende begroting als resultaat. Vooral omdat we in de begroting 2022 ook ruimte hebben kunnen maken voor het realiseren van ambities en de wens van onze inwoners, zoals het versnellen van woningbouwplannen en het investeren in duurzaamheid”.

Ontwikkelingen

De wens voor woningbouw is groter en noodzakelijker dan ooit en ook op het gebied van duurzaamheid moeten de komende jaren de nodige stappen worden gezet. De raad heeft in oktober het college gevraagd de ontwikkelingen voor aangekondigde en geplande plannen voor woningbouw te versnellen. Om dit te doen en de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld groenvoorziening en onderhoud te financieren, is in de begroting een extra budget opgenomen. De kosten voor jeugdzorg blijven onverminderd hoog. Desondanks is het gelukt de begroting sluitend te krijgen. Er is bovendien geïnvesteerd in personeel bij het Zorgteam, waardoor inwoners nog sneller geholpen worden.

Belastingen

De in april 2021 door de raad vastgestelde ombuigingen, zowel inkomstverhogingen als verlagingen van uitgaven, zijn in de begroting opgenomen. Inwoners merken in de portemonnee dat de rioolheffing verlaagd wordt. Vanwege de stijgende kosten van afvalverwerking, wordt de afvalstoffenheffing verhoogd. In totaal betalen inwoners volgend jaar gemiddeld 7 à 8% meer gemeentebelasting. Vanaf 1 januari 2022 heft de gemeente 1 euro per persoon per nacht toeristenbelasting, ondernemers worden hierover schriftelijk geïnformeerd. Het voorstel om de OZB extra te verhogen met 235.000 euro is vervallen. Deze verhoging bleek in september niet langer noodzakelijk vanwege een structurele financiële meevaller in de uitkering van het Gemeentefonds, de belangrijkste bron van inkomsten van de gemeente.

Begroting inzien

De gemeenteraad behandelt de begroting op maandag 1 november. Als de raad instemt met de aangeboden begroting, geeft de raad het college toestemming om geld uit te geven aan de daarin genoemde activiteiten en voorgestelde ombuigingen door te voeren. De volledige begroting 2022 is te zien via www.koggenland.nl/begroting.

Afbeelding
Inzameling op 26 november voor Voedselbank in Obdam Algemeen 22 nov, 11:20
Afbeelding
Jaarvergadering en jubileumfeest club van 100 RKEDO in De Goorn Sport 22 nov, 10:44
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41
Afbeelding
Wat is Kerst? Waarom vieren we het op 25 en 26 december? Zo zit het Algemeen 20 nov, 07:45
Afbeelding
Auto te water langs de Venneweg in Berkhout 112-nieuws 17 nov, 15:12
Afbeelding
Revue Niets is wat het lijkt in Café De Ridder in Berkhout Verenigingen 17 nov, 10:00
Afbeelding
Zo krijg je korting voor kaarten voor de Castle Christmas Fair Algemeen 17 nov, 09:40
Afbeelding
WINNEN! Doe mee met de WK-QUIZ, scoor en win! Winactie 16 nov, 16:00
Afbeelding
Een fijne pakjesavond voor iedereen dankzij Actie Pepernoot Algemeen 16 nov, 15:05
Afbeelding
Gertjan Dekker uit Obdam sterke districtskampioen Algemeen 16 nov, 14:09
Afbeelding
Campagne Korte Metten in Koggenland Algemeen 15 nov, 15:08
Afbeelding
Frenkie de Jong: de vrolijke architect van Oranje Oranje 15 nov, 08:00