De overhandiging van het manifest van ZZWW.
De overhandiging van het manifest van ZZWW. (Foto: Jan Siebring fotografie)

Zorg Zoals de Westfries het Wil: ‘Snel meer regie nodig om goede zorg en woningen voor ouderen te regelen’

Algemeen

Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) bepleit in het manifest ‘Onbezorgd ouder worden’ voor het opzetten van een slagvaardige regiegroep, die de problemen binnen de ouderenzorg en ouderenhuisvesting gaat oplossen. ZZWW bood het manifest ‘Onbezorgd ouder worden in Westfriesland’ op 18 november aan de Hoornse wethouders Marjon van de Ven en Simon Broersma aan. 

ZZWW wil dat er een regiegroep komt die binnen twee jaar concrete resultaten boekt. Volgens ZZWW moeten hierin zetelen: vertegenwoordigers van de zorginstellingen, gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en bedrijven, zoals bijvoorbeeld de banken. En daarnaast ook ZZWW, om de stem van de burger te vertolken. Frido Kraanen en Jolanda Buwalda (beiden van zorgorganisatie Omring) en Ab Gieling (woningcorporatie De Woonschakel uit Medemblik) hebben toegezegd dat zij de regiegroep en het manifest van ZZWW van harte ondersteunen. 

Efficiënter

“Met een breed gedragen regiegroep kan er veel beter, sneller en slagvaardiger worden samengewerkt”, aldus het ZZWW-bestuur. “Dan hoeft niet telkens het wiel opnieuw worden uitgevonden en kunnen initiatieven veel beter op elkaar afgestemd worden.” Het voorkomt dat er dubbel werk wordt gedaan. “Momenteel zijn er drie bureaus bezig met een onderzoek, eentje voor de gemeente Stede Broec en twee voor de gemeente Hoorn. Ze nemen grotendeels hetzelfde onderwerp onder de loep. En dan ligt er ook nog eens ons rapport. Dat is toch zonde?” ZZWW stelt daarom het samengestelde rapport ter beschikking dat ten grondslag ligt aan het ZZWW-manifest. Het rapport gaat uitgebreid in op landelijke, lokale en regionale cijfers, trends en ontwikkelingen binnen de zorg en de huisvesting voor ouderen - twee zaken die volgens ZZWW nauw met elkaar verbonden zijn. Het is voor iedereen gratis te downloaden via www.zzww.nl 

Meersporenbeleid

De conclusie van dit degelijke ZZWW-onderzoek is dat er snel een meersporenbeleid moet komen:

- Een woonzorgvisie, waarin ook de zorg voor ouderen met dementie opgenomen is, want die is behoorlijk urgent.

- Investeren in levensbestendige woonvormen.

- Meer inzet van technologie om effectievere zorg te leveren en het personeelstekort in de zorg gedeeltelijk op te vangen.

- Investeren in de (om)scholing van zorgpersoneel (eveneens om personeelsproblemen op te lossen).

- Werken in zorgnetwerken en met zorgcoöperaties om zorg op maat te leveren.

- Aandacht besteden aan welzijn van ouderen en een sociaal netwerk voor ouderen om problemen te voorkomen.

Waarom?

ZZWW: “Het is hard nodig dat er wat gaat gebeuren op korte termijn, want de ontwikkelingen gaan snel. Terwijl het aantal ouderen sterk toeneemt, zijn er in verhouding steeds minder professionals en mantelzorgers beschikbaar om hierin te voorzien. Het aantal ouderen met dementie neemt toe. Bovendien stijgen de zorgkosten, mede door de vergrijzing. En het leveren van betaalbare en kwalitatief goede zorg komt steeds meer onder druk te staan. Het gebrek aan levensbestendige woningen voor ouderen vergroot deze druk. Tevens heeft deze ontwikkeling een stagnerende invloed op de Nederlandse woningmarkt en op het langer zelfstandig kunnen wonen.”

Daarnaast constateert ZZWW dat in het actieprogramma Pact van Westfriesland ouderen en zorg nauwelijks genoemd worden. “Hieruit blijkt dat er dus nodig een tandje bijgezet moet worden. Zeker als Westfriesland de ambitie wil waarmaken om een van de tien meest aantrekkelijke regio’s van Nederland te worden.”

Manifest

Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil bepleit in het manifest ‘Onbezorgd ouder worden’ voor het opzetten van een slagvaardige regiegroep, die de problemen binnen de ouderenzorg en ouderenhuisvesting gaat oplossen. ZZWW bood het manifest ‘Onbezorgd ouder worden in Westfriesland’ aan op 18 november aan de Hoornse wethouders Marjon van de Ven en Simon Broersma aan. 

Meer weten? Ga naar www.zzww.nl .

Bekijk hier het ZZWW Manifest

Bekijk hier het ZZWW rapportage

Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Zonnebloemmiddag bij Ada en Piet Bakker in Avenhorn Algemeen 1 aug, 10:07
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Foto-expositie met gouden randje voor Theo Fokkema Algemeen 25 jul, 12:10
Afbeelding
Taalhuis heeft al 300 mensen geholpen Partnerbijdrage 21 jul, 08:00
Afbeelding
Warm weer zorgt voor wespenplagen in Westfriesland Algemeen 20 jul, 14:30
Afbeelding
Boerenverstand Partnerbijdrage 20 jul, 11:44
Afbeelding
LTO op bezoek in gemeenten Koggenland en Opmeer Algemeen 19 jul, 12:02
Afbeelding
Doe mee aan fotowedstrijd ‘Water. Geniet ervan!’ Algemeen 19 jul, 10:35
Afbeelding
Noord-Hollanders: deze zomer iets vaker een belletje of appje naar ouders of grootouders maakt verschil Oproep 18 jul, 17:41
Afbeelding
Studiefinancieringtips voor de zomer Algemeen 14 jul, 11:41
Afbeelding
Veilig zwemwater in de buurt Algemeen 14 jul, 11:05
Afbeelding
Jantien Dubbeldam wil herenigd worden met haar vriend Ton Algemeen 14 jul, 08:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Koggenland

Op Rodi Koggenland volg je het laatste nieuws uit Koggenland. Rodi Koggenland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Koggenland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Koggenland in je mailbox.