Vrijwilliger, jongere en sporter van het jaar onderscheiden

Algemeen
Yoeri Havik uit Avenhorn krijgt de felicitaties van wethouder Rosalien van Dolder.
Yoeri Havik uit Avenhorn krijgt de felicitaties van wethouder Rosalien van Dolder. ((Foto: gemeente Koggenland))

Rina van Diepen uit De Hulk is door de gemeente Koggenland uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar 2021. De titel van Sporter van het jaar ging naar baanwielrenner Yoeri Havik uit Avenhorn. Thijs Mul uit De Goorn won de Aanmoedigingsprijs voor jongeren.

Toen Rina van Diepen ruim vijf jaar geleden met pensioen ging had ze ineens veel tijd over. Ze ging op zoek naar een nuttige bezigheid. Tijdens een wandeling viel haar de hoeveelheid zwerfvuil in haar omgeving op. “Alsof ik over een vuilnisbelt liep,’ herinnert Van Diepen. ‘Ik ben het toen gaan oprapen en dan doe ik nu nog steeds met veel plezier. Het is goed voor mijn conditie en mijn humeur knapt er van op. Ik ben lekker buiten en kom veel mensen tegen met wie ik een praatje maak.”


Aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers

De 20-jarige Thijs Mul ontving de aanmoedigingsprijs voor jonge vrijwilligers, uit handen van burgemeester Monique Bonsen. Mul is zeer actief als vrijwilliger bij voetbalclub RKEDO in zijn woonplaats De Goorn. Zo zorgde hij ervoor dat een deel van de jeugdleden terugkeerde naar de club nadat ze hun lidmaatschap eerder hadden opgezegd. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de Avenhornse jeugdvereniging het Gilde, waar hij in het bestuur zit, groepsavonden organiseert en actief betrokken is bij het Gildekamp. Net als Van Diepen nam Mul de prijs aan met een relativerende kanttekening: “Ik vind het een mooi gebaar, maar ik doe dit niet alleen. Dus ik wil de prijs namens het hele Gilde in ontvangst nemen”.


Sporter van het jaar

De prijs voor Sporter van het jaar ging naar wielrenner Yoeri Havik uit Avenhorn. Wethouder Rosalien van Dolder overhandigde de prijs aan de enthousiaste topsporter. Havik heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Op het NK baanwielrennen behaalde hij de eerste plek op alle vier de duuronderdelen en tijdens de Olympische Spelen in Tokio werd hij vijfde op de koppelkoers, samen met Jan-Willen van Schip. Maar het absolute hoogtepunt was de gouden medaille op het EK, die hij eveneens samen met Van Schip veroverde op de koppelkoers. Havik: “Dat was de kers op de taart”.

De drie onderscheiden inwoners mogen hun Koggenlandse titels een jaar lang dragen.

Zwerfvuilraapster Rina van Diepen is vrijwilliger van het jaar.