Paardrijden is een leuke en ontspannen sport en heel geschikt voor mensen met een beperking.
Paardrijden is een leuke en ontspannen sport en heel geschikt voor mensen met een beperking. (Foto: RG-Fotografie)

Paardrijden voor mensen met een beperking bij De Vrije Teugel in Oude Niedorp

Algemeen

Bij VPG De Vrije Teugel kunnen mensen met een beperking, net buiten Hoogwoud, elke dinsdag van 18.00 tot 21.00 uur paardrijden in Manege Warnaar, Langereis 100 in Oude Niedorp. De Vrije Teugel is op zoek naar vrijwilligers die paarden of ruiters met een beperking een warm hart toedragen. Misschien iets voor u?

“De eerste groep bestaat uit ruiters die veel begeleiding nodig hebben, en rijdt van 18.00 tot 19.00 uur”, vertelt Annemiek Blank van De Vrije Teugel. Ze rijden voornamelijk ‘in stap’, maar degene die het kunnen gaan ook soms in draf. Aangepast aan het kunnen van de ruiter. Er is een tillift aanwezig om de kinderen uit de rolstoel op het paard te tillen. We zijn bezig met een opstap-perron, dan kunnen de ruiters die slecht ter been makkelijker opstappen. In de andere twee groepen rijden de gevorderde ruiters. Naast stappen, gaan zij ook in draf en zelfs galop!”

Anniek

Anniek (15) is een meisje met blauw haar met een stralende glimlach op haar gezicht. Ze komt uit ‘t Veld, zit in een rolstoel die ze zelf met een klein pookje bestuurt en weet wat ze wil. Haar beperking is cerebrale spastische parese (een ontwikkelingsstoornis die gekenmerkt wordt door motorische stoornissen, onder andere spasmes en krampachtig bewegen). Haar moeder en vrijwilligers van De Vrije teugel begeleiden haar tijdens het paardrijden door naast het paard mee te lopen. Ze is al twee jaar ruiter bij de Vrije Teugel. “Het is voor mij een Full Body Workout. Ik kreeg een botoxbehandeling in mijn benen om ze te ontspannen. Mijn spieren werken als het ware te goed en blijven gespannen, daarom krijg ik deze behandeling maar één keer per zes maanden, en het helpt”, zegt Anniek.

Stijf

“Bij het paardrijden moet ik mijn benen wijdt om het paard heen houden, mijn benen strekken, rechtop zitten en mijn balans houden; dit zijn dingen die ik in mijn rolstoel niet kan oefenen. Als ik dit niet wekelijks doe, word ik stijf. De paarden zijn heel lief, hebben een eigen karakter en ik ben heel dankbaar dat dat ik erop mag sporten. Bij manege Warnaar worden de paarden geknuffeld en worden regelmatig bereden. Niet elk paard is voor mij geschikt. Ze moeten smal zijn. Als het paard te breed is dan overstrek ik me en kan ik mijn balans niet houden. Maar de vrijwilligers zoeken voor elk probleem een oplossing. Mijn zadel is op maat gemaakt en de teugels zijn aangepast, zodat het paard niet stilstaat als ik een spasme krijg.”

Ellie

Ellie (19) woont in Schagen en is ongeveer vier jaar vrijwilliger bij de Vrije Teugel. “In het derde jaar van mijn opleiding moest ik een maatschappelijke stage doen. Op de Stage-Markt zaten Ria en John van de Vrije Teugel en daar schreef ik me in”. Ellie vond dit zo leuk dat ze dit is blijven doen, ook na haar stage. Haar opa deed vroeger ook vrijwilligerswerk en brengt haar graag elke dinsdag naar de manege.

“De paarden betekenen veel voor de ruiters met een beperking, ze halen er steun uit. Ze kijken elke week uit naar de paarden en worden erg blij als ze hen weer zien. Een ruiter vertelde voor de rit veel had meegemaakt en huilde bijna toen ze dit vertelde. Na de rijles was ze helemaal ontspannen en rustig en vertelde dat het paardrijden haar echt had geholpen.”

Gedrag

Niet elk paard past bij iedere ruiter. “Nee zeker niet, het gedrag van het paard is belangrijk. Het inschattingsvermogen van de ruiters is soms niet zo goed ontwikkeld, dan is het goed als de paarden rustig zijn en er niet zomaar vandoor gaan. De paarden moeten niet erg schrikkerig zijn, omdat de ruiters de paarden door hun handicap niet zo goed kunnen besturen, dan de controle kunnen verliezen en er misschien vanaf vallen.”

Ervaring

Ellie had nog geen ervaring met paarden toen zij voor het eerst in de manege kwam. Zij leerde om de paarden en ruiters te begeleiden, halsters en zadels op te doen. “Ik heb wel gevoel met paarden en stel ze gerust als ze zenuwachtig worden. Ik ben er trots op om een paar uur per week te helpen en om de ruiters te zien opbloeien, genieten en schateren, daar word ik heel blij van. Ook vind ik het ‘Wij-gevoel’ erg leuk, het heeft mij een fijne vriendin opgeleverd.” 

Special Olympics

Ruiterkamp vind Ellie de leukste activiteit. “Een prachtig weekend. Ik wist dat ik in de zorg wilde, maar daarna wist ik het zeker.” Ook helpt ze bij de wedstrijden en mag in mei mee naar de Special Olympics. “Daar ben ik zeker trots op, ik heb er veel zin in.”

Aanmelden

De Vrije Teugel is een paardrij-vereniging voor mensen met een beperking, van alle leeftijden en met allerlei handicaps,. Toegankelijk voor heel Westfriesland. Belangstelling en vrijwilliger worden? Kom eens een kijkje nemen of vraag informatie. 

Anniek rijdt elke week en doet mee aan wedstrijden. “Ik vond kamp héél leuk! Ik moest een lied zingen en kreeg de slappe lach.” De Vrije Teugel organiseert in het najaar een wedstrijd en nodigt dan andere verenigingen uit. Weten wat de vereniging allemaal doet? Volg de vereniging op Facebook: VPGDeVrijeTeugel of kijk op www:devrijeteugel.nl.

Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Brand in schoorsteen in Berkhout 112-nieuws 18 sep, 20:30
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
‘Dorpsontmoetingen van dorpsraad Hensbroek-Wogmeer Algemeen 15 sep, 09:00
Afbeelding
Relatief weinig bibliotheeklocaties in Noord-Holland Algemeen 14 sep, 14:53
Afbeelding
De Kleine Jantje Beton Loterij van start Algemeen 14 sep, 14:15
Afbeelding
Alkmaar Shopping Night én Blues Weekend Algemeen 14 sep, 12:59
Afbeelding
Burgemeester bezoekt De Huiskamer in Obdam Algemeen 13 sep, 11:33
Afbeelding
Alkmaar Shopping Night én Blues Weekend Algemeen 13 sep, 09:22
Afbeelding
Rectificatie special Rodi Duurzaam Algemeen 12 sep, 12:00
Afbeelding
MoxCon: grootste bordspellenbeurs op 18 september in Alkmaar Algemeen 10 sep, 07:43
Afbeelding
Joey en Jack uit Zuidermeer verzamelen kroonkurken en plastic doppen voor goede doelen Algemeen 8 sep, 12:00
Afbeelding
Vis ook zwerfafval uit het water tijdens Cleanup Day Algemeen 8 sep, 08:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Koggenland

Op Rodi Koggenland volg je het laatste nieuws uit Koggenland. Rodi Koggenland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Koggenland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Koggenland in je mailbox.