Noodkreet krijgt gehoor van Westfriese gemeenten op ZZWW-bijeenkomst

Algemeen
De bijeenkomst werd geopend door Hans Visser (r).
De bijeenkomst werd geopend door Hans Visser (r). (Foto: Monique van Klaveren - ZZWW)

De hartenkreet ‘kom nou eindelijk in actie, politici’ klonk op vrijdag 20 mei van alle kanten vanuit het publiek tijdens de discussiebijeenkomst ‘Onbezorgd oud worden in Westfriesland’ van Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW). Panellid burgemeester Gerard van den Hengel van Opmeer nam publiekelijk de handschoen op. 

Van den Hengel beloofde zich op korte termijn hard te maken bij zijn collega’s om nu eindelijk in de toekomstvisie Pact van Westfriesland ook aandacht te besteden aan het opvangen van de vergrijzingsproblemen, met name het grote tekort aan seniorenwoningen. 

Hij heeft toegezegd om bij het eerstkomende overleg van de burgemeesters van de zeven Westfriese gemeenten het onderwerp aan te kaarten. Van den Hengel wil zelfs een ‘doe-coalitie’ oprichten die de vergrijzingsproblematiek moet aanpakken. Dat was een concreet voorstel van een ander panellid, Michel van Schaik (directeur Gezondheidszorg Rabobank Nederland). De Rabobank denkt daar graag in mee, ook wat betreft het financieren van projecten voor seniorenwoningen.

Regiegroep staat klaar

Panellid Frido Kraanen (bestuurder van zorgorganisatie Omring) haalde aan dat het oprichten van een nieuwe club eigenlijk niet nodig is: “Er ligt al een intentieverklaring om een regiegroep op te richten, waarin wij zitten maar ook de gemeenten, woningcorporaties en ZZWW die de stem van de burger vertegenwoordigt. Ik hoop dat de burgemeester dit ook aankaart”.

Kraanen vervolgt: “Op 2 december afgelopen jaar waren alle wethouders in de regio het namelijk al eens met deze regiegroep, die we als tegenhanger van het Pact van Westfriesland het Woonzorgpact hebben genoemd. En toen werd het opeens stil. De intentieverklaring ligt nu in een la bij de ambtenaren en wacht alleen nog maar op een handtekening van de zeven gemeenten. Als de colleges de intentieverklaring ondertekenen en ambtelijke ondersteuning toezeggen, dan kunnen we direct aan de slag gaan en concrete plannen gaan maken.” 

‘Het is al 5 over 12’

Dat is ontzettend hard nodig, meenden Kraanen, ZZWW en veel van de negentig aanwezige burgers, politici en mensen uit de zorg. Kraanen heeft eerder gezegd dat het 2 voor12 is, maar meerdere mensen in de zaal gaven aan dat het al 5 over 12 is. Kraanen: “Daar ben ik het volledig mee eens. Ik ben een Rotterdammer van oorsprong en hou niet van woorden, maar van daden.”

Ook Ab Gieling (directeur van de Woonschakel en vertegenwoordiger van de woningcorporaties in Westfriesland) betoogde met klem dat hij het gepraat en het uitstelgedrag van gemeenten zat is. “Er moet schot in komen! Inderdaad, geen woorden maar daden. En ik geef het goede voorbeeld. Ik wil hier terplekke toezeggen dat ik in de regiegroep – zodra die er is – concrete investeringsafspraken wil maken voor het realiseren van meer seniorenwoningen.”

Namens de landelijke CDA-fractie was kamerlid Lucille Werner aanwezig. Zij beloofde dat ze de vergrijzing ook in Den Haag op de agenda wil zetten. “En ik nodig de Westfriezen uit om me te mailen wat hun top 3 is wat het eerst aangepakt moet worden door de landelijke overheid. Is dat bijvoorbeeld ‘zorgtekort oplossen’ of ‘meer seniorenwoningen’ of ‘de verzorgingshuizen laten terugkomen’?” 

Politieke wil

Tijdens de nazit gaven ook diverse raadsleden en ondersteunende medewerkers van raadsleden toe dat zij meer aandacht aan de gevolgen van de vergrijzing willen gaan besteden. Onder andere kwam ter sprake dat het onderwerp opgenomen moet worden in alle collegeakkoorden waarin de coalitiepartijen afspreken welke richting ze de komende vier jaar uitgaan in hun gemeente. Zij beloofden dit aan de bestuursleden van ZZWW. 

Freek Jans (Het Enkhuizer Alternatief) gaat bovendien aan het college van B en W vragen waarom de intentieverklaring voor de regiegroep nog niet is getekend. Sharon Hak (VVD-commissielid in Hoorn) heeft de voorzitter van ZZWW, Hans Schipper, tijdens de nazit uitgenodigd om binnenkort de vergrijzingsproblemen in Westfriesland toe te lichten op een regiobijeenkomst van de VVD.

Tevreden

“Dat is een mooie uitnodiging en ik kom graag”, reageerde voorzitter Schipper. Hij kijkt sowieso tevreden terug op de bijeenkomst. “Ik ben blij dat er van meerdere kanten concrete toezeggingen zijn gedaan. Maar we blijven ook alert of er iets van terechtkomt. Dat zijn we verplicht aan de burgers van Westfriesland en al helemaal aan de vele mensen die naar de bijeenkomst zijn gekomen afgelopen vrijdag.”

Schipper: “Diverse mensen, gewone burgers zoals u en ik, brachten vrijdag belangrijke punten in en dat waarderen we zeer. Via www.zzww.nl wordt er aan individuele opmerkingen van burgers over vergrijzing, ouderenzorg en seniorenwoningen de komende tijd aandacht besteed.”

Waar moet mevrouw Beets naartoe?

Op de site van ZZWW staat een indringend filmpje over mevrouw Beets die zich afvraagt wat er gaat gebeuren nu ze uit het ziekenhuis moet. Dit filmpje beleefde afgelopen vrijdag zijn première. Ga naar www.zzww.nl en neem een kijkje.

Burgemeester Van den Hengel van Opmeer en Frido Kraanen van de Omring.
Het publiek luistert aandachtig.