Wethouders Westfriesland Trappen Door

Algemeen
Zes van de zeven wethouders van de Westfriese gemeenten.
Zes van de zeven wethouders van de Westfriese gemeenten. (Foto: aangeleverd)

Team Sportservice gaf vrijdag 3 juni in Hoorn de kick-off van het project Doortrappen. De zon scheen, dus prima condities voor de zes aanwezige wethouders uit Westfriese gemeenten om op de fiets te stappen. Zij kregen uitleg over veilig fietsen op oudere leeftijd en mochten ook een parcours afleggen.

Bewustwording

Wat is er nou mooier dan op Wereld Fietsdag een project voor veilig fietsen voor ouderen van start te laten gaan? Dat moet projectcoördinator Paul Molenaar van Team Sportservice hebben gedacht. Wethouders uit alle West-Friese gemeenten kregen een uitnodiging om bij deze middag aanwezig te zijn. En dat bleek geen overbodige luxe te zijn. Paul Molenaar: “Dit is het begin van een stukje bewustwording creëren ook bij de gemeenten. En dat is wat wij willen bereiken met Doortrappen. Een veilige en plezierige fietsomgeving voor iedereen die wil en kan fietsen, ongeacht de leeftijd”.

Gevaar op de fiets

Tijdens de presentatie werd er flink gediscussieerd over bijvoorbeeld het dragen van een helm tijdens het fietsen. Waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Verder werd er gesproken over gevaarlijke plekken in de gemeenten. Zo is er regelmatig verwarring over punten waar fietsers wel of geen voorrang hebben. Maar ook hoe om te gaan met een elektrische fiets. Dit gaat veel sneller dan een standaard fiets en dat brengt naast gemak ook een stukje extra gevaar met zich mee. Kortom, genoeg werk aan de winkel!

Parcours

Na de presentatie stapten alle wethouders op een van de fietsen die beschikbaar werden gesteld door Fietsenstunt Experience Store in Hoorn. Ze legden onder leiding van bewegingsagoog Ramon Kolenberg een kort parcours met o.a. een slalom af. En dat bleek toch best nog wel lastig op een elektrische fiets of bakfiets. Concentratie is een vereiste en zeker voor oudere fietsers kan dat lastiger zijn beaamden de wethouders. Paul Molenaar: “We willen (oudere) fietsers vooral ook bijbrengen wat zij zelf kunnen doen om fietsen zo veilig en plezierig mogelijk te maken”.

Over Doortrappen

Doortrappen is een programma voor ouderen waarin ze leren over bewuster worden van en plezier beleven aan fietsen. Team Sportservice gaat dit programma uitvoeren voor de West-Friese gemeenten. Wil je meer weten over Doortrappen of samenwerken? Neem dan contact op met projectcoördinator Paul Molenaar via pmolenaar@teamsportservice of kijk op www.doortrappen.nl