Adri Neefjes is fotograaf voor Wielerronde Obdam

Algemeen
Adri Neefjes, een bekend gezicht tijdens de Wielerronde Obdam.
Adri Neefjes, een bekend gezicht tijdens de Wielerronde Obdam. (Foto: aangeleverd)

Nog geen plannen voor aankomend weekend? De Grote Wielerronde van Obdam vindt op zondag 10 juli om 12.00 uur plaats. Op zoek naar een sportief evenement om mee te doen? Inschrijven is nog mogelijk. Of meer belangstelling voor een gezellig uitje? Kom langs en beleef het mee.

Adri Neefjes (61) is sinds 2008/2009 betrokken bij het evenement als vrijwilliger. “Ik werd toen gevraagd om mee te werken in de organisatie van de Sportieve Dorpelingen, omdat ik op dat moment niet meer kon meerijden tijdens het evenement. Ook omdat ik al het fotowerk deed voor de Wielerronde. Ik zorg ervoor dat alle foto’s die ik schiet voor de website zijn. Zo kan iedereen zichzelf terugzien en laat ik zien hoe gezellig het is. Ik ben dus al bijna veertien jaar zeer betrokken. Na dit jaar stop ik als medewerker Sportieve Dorpelingen, maar blijf wel fotowerk doen.”

Sportieve Dorpelingen

In het sportieve evenement neemt het onderdeel Sportieve Dorpelingen voor dames en heren een prominente plaats in. Obdammers kunnen hieraan meedoen. Deelname is mogelijk voor wielerliefhebbers die in een straal van 25 kilometer van Obdam wonen of een connectie hebben met een vereniging, werk of firma binnen deze straal van 25 kilometer. Men mag geen licentie hebben van de KNWU, behalve de basislicentie van de KNWU. Indien naderhand blijkt dat men toch met een licentie rijdt wordt men alsnog uit de uitslag verwijderd. Het aantal deelnemers is beperkt tot zestig. Dus... wie neemt de uitdaging aan? Meedoen kan bij voorinschrijving via de website, maar ook op de dag zelf. 

Wielersport

Voor Adri is het meewerken aan de Wielerronde Obdam geen straf. “Ik houd van de wielersport en heb in het verleden veel toertochten gereden in het binnen- en buitenland. Toertochten als Ronde van Vlaanderen, Luik Bastenaken Luiken de Waalse Pijl zijn ontzettend leuk om te doen op die mooie en diverse parcours, waar ook de profrenners hun kilometers maakten. Ook heb ik vaak genoeg met dit evenement meegedaan. Prijzen heb ik er nooit gewonnen, maar daar gaat het mij ook niet om. Ik vond het geweldig om in mijn eigen dorp tussen allemaal bekenden te fietsen.”

Transponders

De deelnemende dorpelingen rijden dit keer, net als bij de amateurs, met transponders om zo de positie van de renners tijdens de wedstrijd goed in de gaten te houden. Deze wordt verstrekt bij de afgifte van de startnummers. 

Programma

De wielerdag start om 10.45 uur. De kids beginnen om 11.00 uur met de Dikke Banden Race. Zij rijden twee keer 3,2 kilometer. Deelnemers van de Funklasse starten om 12.00 uur en fietsen twintig kilometer. De Sportklasse gaat om 13.00 uur van start en hebben vijftig kilometer in het vooruitzicht. Als laatste is de Elite aan de beurt. De wierenners rijden vanaf 15.30 uur negentig kilometer.

Helm verplicht

Het inschrijfgeld is 10 euro, dat wordt voldaan bij het afhalen van de rugnummer en de transponder op de dag zelf. Meedoen is op eigen risico en een helm dragen is verplicht. De racefiets dient te zijn voorzien van een normaal wielrenstuur, zonder: bar-ends, triatlon- of tijdritstuur, tasjes, fietspompen en andere toevoeging.

Organisatie

De organisatie is al enige tijd bezig om ervoor te zorgen dat het evenement goed en veilig verloopt. Maar dat is niet het enige. “Het leuke van het organiseren is ook het onderhouden van contacten met de mensen in het dorp en de mensen waar ik al eerder mee rondreed in de wielerronde. Het is een onwijs gezellige club en nadien is er altijd een leuke feestavond georganiseerd. Dan kan iedereen met elkaar napraten over de dag. Echt heel gezellig!”, zegt Adri. “’Het is dit jaar dus de laatste keer dat ik aan de organisatie meewerk voor de Sportieve Dorpelingen. Het belooft mooi weer te worden aanstaande zondag. Dus het kan ook zomaar zijn dat er mensen zijn die op de dag zelf beslissen om zich in te schrijven. Houd er rekening mee dat je je minstens een halfuur van tevoren inschrijf voor het onderdeel.” Meer informatie en mooie foto’s van vorig jaar zijn te zien op www.wielerrondeobdam.nl

Inschrijven voor de Wielerronde Obdam is nog mogelijk.