Hoe denken Westfriezen over duurzame energieopwekking?

Algemeen
Komen er straks meer zonneweides in Westfriesland?
Komen er straks meer zonneweides in Westfriesland? (Foto: Gemeente Opmeer)

De zeven westfriese gemeenten zetten de afgelopen maanden een enquête uit onder inwoners om te onderzoeken hoe Westfriezen denken over duurzame energieopwekking in de regio. De uitkomsten worden gebruikt om spelregels op te stellen voor partijen die aan de slag willen met het aanleggen van een zonneweide of windmolen (waar gemeenten dat hebben toegestaan).

In heel Nederland worden de mogelijkheden in kaart gebracht om meer zonne- en windenergie op te wekken. Dat vloeit voort uit de afspraken uit het nationale Klimaatakkoord en de noodzaak om te werken aan een duurzame, leefbare toekomst. Het leidde tot Regionale Energie Strategieën (RES) waarin ‘zoekgebieden’ zijn vastgesteld: plekken waar duurzame energieopwekking kansrijk is. 

Ook regio Westfriesland heeft in overleg met de samenleving een RES opgesteld. Maar met het aanwijzen van zoekgebieden zijn ze er nog niet, de volgende vraag is natuurlijk hoe ze in deze gebieden de duurzame energieopwekking praktisch vormgeven. Voor het antwoord op die vraag zijn de gemeenten opnieuw te rade gegaan bij hun inwoners door middel van een enquête.

Liever hoger dan meer

84% van de respondenten vindt het (heel) belangrijk dat Westfriesland zich inzet om meer duurzame energie op te wekken. De voorkeur gaat uit naar een combinatie van zonneweides en windmolens, ook het liefst samengebracht op één plek. Langs de randen van bedrijventerreinen is de meest geschikte plek voor een zonneweide en 83% heeft liever hogere windmolens in plaats van meer windmolens. Dat agrariërs hun bedrijf energieneutraal maken (vooral door het plaatsen van een kleine windmolen op hun erf), wordt positief beoordeeld. En 85% van de respondenten wil goed en onafhankelijk geïnformeerd worden over de duurzame energietransitie. Het zijn een paar resultaten uit het onderzoek. In totaal hebben 2.068 inwoners de enquête ingevuld (naar aanleiding van een willekeurige steekproef). Er is ook een vragenlijst uitgezet onder jongeren. 

Energieneutraal

Uiteindelijk past de RES in de ambitie van de regio om energieneutraal te worden. Dat betekent dat in de regio de totale vraag naar energie even groot is als het aanbod aan duurzame energie. Deze ambitie is vastgelegd in het Pact van Westfriesland. Het vraagt niet alleen om verduurzaming van de energievoorziening, maar ook om energiebesparing, duurzame mobiliteit en schone warmte.

Uitkomsten

De belangrijkste uitkomsten van de enquête zijn op een rijtje gezet in een factsheet. Deze kunt u downloaden van www.opmeer.nl.