Ambitieuze begroting voor Koggenland

Algemeen
Wethouder Krijnen.
Wethouder Krijnen. (Foto: gemeente Koggenland)

Het college is trots dat zij een positieve begroting 2023 aanbiedt en daarbij de ambities uit het college uitvoeringsprogramma kan uitvoeren. Dit ondanks de onzekere tijden waarin iedereen op dit moment in leeft. Daarbij blijft sprake van een stabiele financiële positie van de gemeente Koggenland. 

Het college presenteert de raad een sluitende begroting, mét inachtneming van de lokale lastendruk. Om extra financiële gevolgen voor inwoners in tijden van hoge inflatie minimaal te laten zijn, is besloten om de verhoging van de Onroerendezaakbelasting (OZB) te beperken. De verhoging is 5% in plaats van het consumentprijsindex van 9,9%.

Het college geeft via de begroting invulling aan de wensen vanuit het coalitieakkoord en het college uitvoeringsprogramma. Wethouder Krijnen: “Gemeente Koggenland kan volgend jaar aan de slag met het realiseren van veel ambities op het gebied van dienstverlening, sociale netwerken in dorpen versterken, veiligheid, verkeer, wonen en duurzaamheid. Ik ben erg blij dat we dit kunnen doen, met een sluitende begroting en een beperkte extra financiële last voor onze inwoners als resultaat. Met de overdracht wegen meegeteld betaalt een huishouden met een WOZ waarde van 300.000 euro in 2023 slechts 10 euro netto meer OZB”.

Ontwikkelingen

Versnelling van woningbouw, de aanpak van energiearmoede, verbeteren van de verkeersveiligheid en het optimaliseren van de dienstverlening hebben prioriteit. Samen met ondernemers werken aan veiligheid, bereikbaarheid en verduurzaming van bedrijventerreinen staat hoog op de agenda. Evenals het verbeteren van de integrale samenwerking tussen zorgmedewerkers, jongerenwerk, vakgebied Openbare Orde en Veiligheid (OOV) en Boa’s. De gemeente richt hiervoor een gemeentelijk contact centrum in waar veel vragen van inwoners direct beantwoord kunnen worden en investeert in capaciteit voor zichtbaarheid in dorpen door het uitbreiden van het aantal Boa’s en gebiedsregisseurs. De bouw van woningen in de projecten Tuindersweijde 1 in Obdam en Lijsbeth Tijs in Berkhout start en de voorbereiding voor de realisatie van een fors aantal flexwoningen ook. Het gemeentelijk woningbedrijf breidt daarnaast het aantal gemeentelijke huurwoningen uit en verduurzaamt bestaande huurwoningen.

Samen

De stijgende energieprijzen brengen veel mensen in financiële problemen, ook in Koggenland. Het college heeft hier oog voor en helpt met het isolatieprogramma kwetsbare huishoudens op een laagdrempelige manier met concrete hulp en advies. In 2023 wordt uitvoering gegeven aan de transitievisie warmte, waarbij gestart wordt in Avenhorn-Zuid. Koggenland geeft veel ruimte voor participatie. Doe-team initiatieven krijgen een meer structurele verankering in de organisatie, er komt een uitbreiding van het aantal gebiedsregisseurs en op sociaal gebied vormen ontmoetingen en ontmoetingsplekken het uitgangspunt om netwerken en de sociale samenhang in dorpen te versterken. Met als doel een inclusief Koggenland waar iedereen een leven lang mee kan doen.

Onroerendezaakbelasting

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier draagt 1 januari 2023 haar wegen over aan de gemeente. Dit heeft geen gevolgen voor de totale lasten van de inwoner, maar de verdeling van de lasten wijzigt wel. De gemeente heft, om de kosten van het onderhoud te bekostigen, zelf belasting via een aanpassing van OZB. Omdat inwoners geen aanslag Wegenheffing meer ontvangen van het Hoogheemraadschap, betekent dit voor een eigenaar van een gemiddelde woning dat zij niet méér OZB gaan betalen door de overdracht wegen. Wel stijgt de aanslag vanwege de prijsindex (CPI):

* door HHNK, eindigt in 2022.

** Wegenheffing door gemeente vanaf 2023.

Begroting inzien

De gemeenteraad behandelt de begroting op maandag 7 november. Als de raad instemt met de aangeboden begroting, geeft de raad het college toestemming om geld uit te geven aan de daarin genoemde activiteiten en ambities. De volledige begroting 2023 is in te zien via of https://koggenland.begroting-2022.nl/ en https://raad.koggenland.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad-1/2022/07-november/20:00