Sint Genesius speelt ‘t Is bingo op de camping in dorpshuis Zuidermeer

Algemeen
Met Ben en Kees herinneringen ophalen aan de koffietafel.
Met Ben en Kees herinneringen ophalen aan de koffietafel. (Foto: aangeleverd)

“Heel cultureel Nederland had ermee te maken”, zegt Ronald Smit van toneelvereniging Sint Genesius. “Door de maatregelen rond de coronapandemie is er de afgelopen jaren veel niet doorgegaan. Maar aan die ellendige periode lijkt definitief een einde gekomen. In veel Westfriese dorpjes zie ik weer aankondigingen verschijnen van plaatselijke toneelverenigingen.” Ook in Zuidermeer zijn de voorbereidingen in volle gang om 18 en 19 november om 20.00 uur te schitteren op de bühne van het dorpshuis. 

“Voor de vaste toeschouwers van Sint Genesius is er bij binnenkomst in elk geval één opvallende zaak veranderd. Gasten worden namelijk al sinds 1960 bij de entree ontvangen door Ben Duipmans, twee jaar later vergezeld door Kees Klaver. Een onafscheidelijk duo, prima passend bij wat met recht een dorpstraditie wordt genoemd. Eerstgenoemde zit echter vanaf nu als toeschouwer in de zaal. Een afscheid om gezondheidsredenen, (Het gaat nu gelukkig weer een stuk beter met Ben), dat vorig jaar al door hem werd aangekondigd, maar toen vanwege het door corona afgelaste optreden niet de aandacht kreeg die het verdient.”

Oogstdankdag

“Ik ging in 1959 in militaire dienst en in januari 1960 was ik een weekend met verlof”, legt Ben uit. “Ter ere van Oogstdankdag werd er toen altijd toneel gespeeld en mijn vader, penningmeester van de club, vroeg of ik wilde helpen bij de entree. Ze bleven me daarna elk jaar vragen, dus ik denk dat het wel goed ging.” Kees vult aan: “Toentertijd was het écht een feestdag voor de agrarische sector. ’s Morgens een kerkdienst, ’s middags klaverjassen en dan ’s avonds een toneelstuk. Al waren er genoeg boeren die na het ‘mooi anzitte’ in de middag na het avondeten niet fris genoeg waren om nóg een keer de deur uit te gaan.” Kees werd in eerste instantie gevraagd om mee te spelen, maar dat was meer iets voor zijn broer Theo. “Laat mij maar bij de deur staan”, zei Kees.

Ben en Kees hebben in al die jaren zes kasteleins zien komen en gaan in café De Toekomst, waar tot en met het jaar 2000 werd gespeeld. Ondanks meerdere toegangsdeuren tot de zaal, was er eigenlijk zelden een probleem met niet-betalende toeschouwers. “Soms maakte men wel eens een dolletje en zei de vrouw bijvoorbeeld: ‘mijn man betaalt zo’, terwijl de man dan na het ophangen van de jassen vertelde dat zijn vrouw al had betaald.” Door de vele vrijwilligers in de club, is de entreeprijs van 5 euro al jaren niet verhoogd, wat voor de mannen bij de deur ook lekker makkelijk rekenen is. “We stellen het gekscherend al jaren als eis op de jaarvergadering om nog een jaar door te gaan.”

Dia Klaver

Deze heren zijn zeker niet de enige trouwe leden van de club. Een mooi voorbeeld daarvan is Dia Klaver, die in 1996 startte als speelster en daarnaast ook al twintig jaar penningmeester is. Ook haar zilveren jubileum viel vorig jaar door corona in het water.

“Een vriend van ons, David Steur, was destijds de regisseur en vroeg of ik een keer wilde meespelen. Ik was toen eigenlijk best verlegen, maar toneel hielp mij om zelfverzekerder te worden. Daarbij helpt het dat je in de huid van een ander kruipt, dan durf je toch meer. Het geeft zenuwen, maar ook een enorme kick.” Dia speelde een grote diversiteit aan rollen en was er, op een keer zwangerschapsverlof na, alle jaren bij. Zelfs een breukje in haar ruggenwervel in de laatste weken voor de uitvoering in 2016 hield haar niet tegen. “Ik speelde een rol waarbij ik het stuk besloot met een cancandans, dat ging uiteindelijk iets minder uitbundig dan bij de repetities, maar ik heb het toch maar gedaan.”

Nieuw aanwas

Binnen de vereniging zijn er meer nieuwe ontwikkelingen. “Tiny Büscher maakt haar debuut als regisseuse en ook bij de grime is er nieuwe aanwas met Marinka Staal”, laat Ronald weten. “Bovendien is de cast ten opzichte van de laatste voorstelling in 2019 drastisch veranderd. Mede hierdoor zorgt Sint Genesius steeds voor een verrassend optreden dat voor zowel nieuwe als trouwe toeschouwers het bekijken meer dan waard is.”

Toneel in het dorpshuis

Het stuk wat de leden spelen is: ‘t Is bingo op de camping van Evelien Evers. Het speelt zich af ergens in het oosten van het land. Jos is tegen wil en dank met zijn vrouw Ina meegegaan naar de camping, waar ze in de caravan van de buurman van Wilfried verblijven. Daar staan ze naast de caravan van Hetty en Gemma, met hun Herman. Beide stellen krijgen onverwachts en ongewild bezoek. Cor, Dienke, Janneke en Wilfried zorgen ervoor dat het voor alle betrokkenen een vakantie wordt die ze nooit vergeten.

Vroege vogels

“Wie wil weten wie er schuil gaan achter deze namen, raad ik aan om op één van de avonden naar Zuidermeer te komen. De entreeprijs is nog steeds 5 euro, kinderen van de basisschool mogen zelfs voor 1 euro naar binnen! Op beide avonden gaat de zaal om 19.30 uur open. Reserveren is niet nodig, al zijn de beste plaatsen uiteraard voor ‘de vroege vogels”, besluit Ronald.

Dia bij een caravan die nog moet worden geschilderd.