Inwoners hebben het niet makkelijk nu de energieprijzen blijven stijgen.
Inwoners hebben het niet makkelijk nu de energieprijzen blijven stijgen. (Foto: AdobeStock)

Campagne Korte Metten in Koggenland

Algemeen

De campagne Korte Metten is van start met een video waarin wethouder Rosalien van Dolder de campagne introduceert. Ook wordt in de video uitgelegd op welke toeslagen en tegemoetkomingen inwoners mogen rekenen, onder welke voorwaarden, en hoe het energieprijsplafond werkt.

Vervolgens krijgen inwoners van Koggenland tot medio december dagelijks een tip hoe ze met betaalbare en kleine ingrepen tot wel honderden euro’s per jaar aan energie kunnen besparen en ‘Korte Metten’ maken met de hoge energierekening. De campagne laat ook zien met welke simpele technische snufjes direct duidelijk wordt hoeveel stroom een apparaat verbruikt. 

In januari volgt de campagne Nu voor Later met adviezen hoe inwoners zelf kunnen werken aan verduurzaming van hun woning. Uiteindelijk wil Koggenland naar een gemeente zonder aardgas. Daarmee levert de gemeente de gevraagde bijdrage aan de klimaatdoelstelling zoals door het Rijk vastgesteld, om in 2030 55% minder broeikasgas uit te stoten en in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. De campagne wordt geplaatst op de Facebook en Instagrampagina van de gemeente Koggenland en is nog eens rustig na te lezen op www.duurzaamkoggenland.nl.

Deze website wordt hét platform waarop de gemeente de komende tijd alle informatie plaatst over verduurzaming. Tips met adviezen voor een aardgasvrije woning, bouwkundige aspecten, informatie over subsidies, alles over de klimaatdoelstellingen en links naar relevante organisaties, aanvraagformulieren voor subsidie en meer. Er is ook aandacht voor andere duurzaamheidspijlers zoals omgaan met het veranderende klimaat, ook wel klimaatadaptatie genoemd, circulaire economie en afval, de RES, mobiliteit en meer.

Huurwoningen

Gemeente Koggenland gaat ook de huurwoningen van het Gemeentelijk Woningbedrijf de komende jaren verduurzamen. Op dit moment loopt een pilot waarbij acht woningen in Ursem verduurzaamd worden. Deze is bedoeld om kennis en ervaring op te doen op het gebied van verduurzamingsmaatregelen, opstellen van scenario’s, investeringen, subsidies, aanpassing huurbedragen en het betrekken van huurders hierbij. Uiteindelijk hebben alle woningen in 2026 minimaal het energielabel C. Bij de verduurzaming worden de woningen goed geïsoleerd en worden er ventilatiesystemen aangebracht die ervoor zorgen dat de woningen klaar zijn voor laagtemperatuur verwarming. We kijken ook naar de mogelijkheid om zonnepanelen aan te brengen op de woningen. Hiermee voldoet de gemeente ruimschoots aan de planning die de Rijksoverheid heeft gesteld.

Zorgen om geld?

De huidige energieprijzen en dure boodschappen zorgen ervoor dat een toenemend aantal mensen zorgen heeft om geld. Binnen de campagne is hier aandacht voor. De gemeente roept inwoners op om niet te lang te wachten met hulp vragen. Aanmelden bij het Zorgteam kan via www.koggenland.nl 

Volg de gemeente op Facebook en Instagram.

Afbeelding
Eten en film kijken voor Wonen Bij Anders in Ursem Algemeen 26 jan, 08:00
Afbeelding
Ondersteuning voor mantelzorgers in Koggenland Algemeen 25 jan, 16:29
Afbeelding
Grote Westfriesland Debat in Martinuscollege Grootebroek Algemeen 25 jan, 14:54
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 11:32
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 11:30
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:48
Afbeelding
Toename aantal auto-inbraken in onze regio Algemeen 23 jan, 14:08
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van diefstal met geweld in Berkhout Algemeen 23 jan, 12:01
Afbeelding
Dementie treft veel ouderen in onze regio: lees hier over de cijfers Algemeen 23 jan, 09:53
Afbeelding
Automobilist rijdt na nachtdienst met auto in het water bij Avenhorn 112-nieuws 22 jan, 08:31
Afbeelding
Handrem vergeten: auto te water in Berkhout 112-nieuws 21 jan, 13:43
Afbeelding
Schoolvakanties 2023: alle vakanties regio Noord op een rij Algemeen 18 jan, 14:52
Afbeelding
Aantal hypotheekaanvragen met 45 procent gedaald in vierde kwartaal 2022 Algemeen 17 jan, 21:50
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Koggenland

Op Rodi Koggenland volg je het laatste nieuws uit Koggenland. Rodi Koggenland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Koggenland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Koggenland in je mailbox.