Dementie treft veel ouderen in onze regio: lees hier over de cijfers

Algemeen
Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Noord-Holland kampen met dementie.
Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Noord-Holland kampen met dementie. (Foto: Getty Images/iStockphoto)

NOORD-HOLLAND - Momenteel heeft 1 op de 15 senioren in Noord-Holland dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Noord-Holland zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 10. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS.

Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Noord-Holland kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 82.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 38.000. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

Ook de gemeenten Bloemendaal en Bergen komen slecht uit de voorspelling. In deze twee gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben.

Aan de andere kant staan Blaricum, Diemen en Uitgeest. In deze gemeente zal 1 op de 13 inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te HIER vinden.