Mirjam Kaijer wint de Vrouw in de Media Award

Algemeen
Mirjam Kaijer, winnaar van Vrouw in Media Award.
Mirjam Kaijer, winnaar van Vrouw in Media Award. (Foto: Duco de Vries)

Journalist, columnist en oud-verpleegkundige Mirjam Kaijer uit Hoogwoud is de winnaar van de veertiende landelijke Vrouw in de Media Award 2022. Zij was samen met de andere elf regionale Award winnaars genomineerd voor deze landelijke prijs. Tijdens een zoomevent op maandag 6 februari werd de winnaar bekend gemaakt.

Mirjam schreef het boek Ik ben geen man en ze richtte Voices for Women op waarmee ze aandacht vraagt voor meer onderzoek naar de man-vrouwverschillen in de zorg. 

De inspiratie/aanmoedigingsprijs You Go Girl Award 2022 is voor expert diversiteit en inclusie Chanel Matil Lodik die met haar Antiracismehandboek en platform Meer Kleur in de Media een consistente boodschap over racisme in de diverse media uitdraagt. 

Kaijer en Lodik kregen de awards virtueel via een online-event uitgereikt. De Vrouw in de Media Awards zijn een initiatief van expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. 45.000 mensen brachten in de maand januari hun stem uit.  

Man-vrouwverschillen in de zorg

Mirjam Kaijer, onlangs winnaar van de regionale Vrouw in de Media Award provincie Noord-Holland, was één van de twaalf genomineerde vrouwelijke deskundigen voor de landelijke award die zich in 2022 in de media heeft geprofileerd. Samen met sociaal dienstverlener en columnist Emine Ugur (winnaar provincie Zuid-Holland) en rappende psycholoog Daisy Veenstra (winnaar provincie Groningen) kreeg ze de meeste stemmen.

De jury koos unaniem voor Kaijer, omdat ze een boodschap van belang heeft en die op een enthousiaste en vasthoudende wijze uitdraagt. Ze treedt naar voren als een krachtige ambassadeur voor een urgent doel. Haar expertise vertaalt ze naar verschillende vormen, soms serieus dan weer creatief. Ze laat geen platform of podium onbenut. Ze weet een snaar te raken en stelt een probleem aan de orde dat de helft van Nederland direct raakt. Meer kennis en onderzoek is nodig, zodat vrouwen met klachten voortaan altijd serieus worden genomen en de medische zorg krijgen die ze verdienen. Uiteindelijk is dit ook in het belang van mannen en van de maatschappij als geheel. De stemmers: ‘Ze is een fantastisch boegbeeld en geeft vrouwen een stem’.