Het Broodboetje in Spierdijk sluit 1 juni haar deuren

Algemeen
René en Alex bereiden de verkoop van heerlijke koekjes voor.
René en Alex bereiden de verkoop van heerlijke koekjes voor. (Foto: Dewi Koomen)

Het Broodboetje is een broodwinkel en koffiehuis in Spierdijk waar mensen met een (verstandelijke) beperking werken. Vanwege de financiën is Esdégé-Reigersdaal genoodzaakt de deuren van de winkel te sluiten. “Met pijn in ons hart hebben we dit besluit genomen”, aldus clustermanager Janneke Ayal. Het Broodboetje sluit haar deuren op 1 juni.

Clustermanager Janneke Ayal: “De cliënten, medewerkers en vrijwilligers werken altijd met ontzettend veel plezier in Het Broodboetje. We voelen ons ook heel welkom in het dorp. Maar het runnen van een broodwinkel in combinatie met het op maat ondersteunen van onze cliënten blijkt financieel onhaalbaar. Andere mogelijkheden om verder te gaan zijn onderzocht, maar helaas kwamen we tot de conclusie dat ook dat niet mogelijk is. Ook de stijgende prijzen van energie en grondstoffen hebben invloed op de financiën en zorgen er ook voor dat de boodschappen steeds duurder worden voor de consument. Dus kunnen we niet anders dan de deuren sluiten.” 

Lokale producten

Cliënten van Esdégé-Reigersdaal werken sinds drie jaar in Het Broodboetje. In het karakteristieke pand midden in het dorp verkopen zij brood en banket van Jos Rood, kaas van Mayra Schilder en zuivel van de Dijkgatshoeve. Ook worden er door cliënten cadeauartikelen gemaakt en verkocht en mensen kunnen hier terecht voor koffie met wat lekkers. Na de opening werd de winkel al snel omarmd door de dorpsgenoten en mensen uit de regio. Ook aan hen is vorig jaar een oproep gedaan om vrijwilligers te werven zodat de winkel open bleef op zaterdag. Al snel kreeg Esdégé-Reigersdaal allerlei aanmeldingen. Vanuit het dorp is veel betrokkenheid voor Het Broodboetje. 

Toekomst cliënten

De persoonlijke gesprekken met cliënten en verwanten vonden vorige week plaats. Voor iedere cliënt wordt een nieuwe passende dagbestedingsplek gezocht. De wensen van de cliënt staan hierbij centraal. Daarnaast zijn de vrijwilligers geïnformeerd tijdens een gezamenlijke bijeenkomst. “Natuurlijk was er bij iedereen pijn en verdriet”, laat Roos Slot, communicatieadviseur van Esdégé-Reigersdaal weten, “omdat het zo’n prettige werkplek is voor iedereen. Maar verwanten spraken ook hun vertrouwen uit als het gaat om het vinden van een nieuwe dagbestedingsplek voor de cliënten. Dat is nu waar onze prioriteit ligt. Zorgen dat de cliënten op een passende nieuwe plek terechtkomen. En dat is een traject op maat. We hebben binnen Esdégé-Reigersdaal allerlei mogelijkheden, maar natuurlijk ook daarbuiten. Een aantal cliënten gaat over naar Huiskamer Obdam, gevestigd in sociaal cultureel centrum De Brink, waar iedereen welkom is voor een koppie, een taartje of een kleine lunch.”

Sluiting

Inmiddels is het contract met de verhuurder van het pand opgezegd. Dat betekent dat men nog tot 1 juni heeft om even langs te gaan in Het Broodboetje, Spierdijkerweg 108. Leuk om even gedag te zeggen en te zorgen dat de winkel leeg is voor sluiting.

Ter afsluiting is op dinsdag 30 mei voor iedere klant een kleine attentie af te halen. De saldokaart is tot en met 30 mei in te leveren.

Het Broodboetje in Spierdijk moet sluiten.
het Broodboetje is van alles te koop.