Opvang Oekraïense vluchtelingen in Scharwoude verlengd

Gemeentenieuws
Het voormalige pand van bouwbedrijf Strukton is een opvang voor Oekraïense vluchtelingen.
Het voormalige pand van bouwbedrijf Strukton is een opvang voor Oekraïense vluchtelingen. (Foto: gemeente Koggenland)

De opvang van Oekraïense vluchtelingen, in het voormalige pand van bouwbedrijf Strukton in Scharwoude, wordt verlengd. De gemeente heeft een nieuwe huurovereenkomst afgesloten met de eigenaar van het gebouw. Het vastgoedbedrijf wil op termijn woningen realiseren in het pand.

Na de start van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in februari 2022, kreeg de gemeente Koggenland opdracht van de rijksoverheid om zo snel mogelijk een opvanglocatie te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Het voormalige kantoorpand in Scharwoude werd in rap tempo ingericht voor de tijdelijke huisvesting van de Oekraïners.

Fijne Plek 

Bijna twee jaar na de Russische invasie in Oekraïne duurt de oorlog nog steeds voort. De gemeente besloot daarom de opvang in Scharwoude te verlengen. Op dit moment verblijven er ongeveer 120 vluchtelingen. “Zij ervaren Scharwoude als een fijne plek”, zegt projectleider Laurens Swarte van de gemeente Koggenland. “De buurt is over het algemeen ook erg positief over de opvang. Veel inwoners zijn intensief betrokken. Ze geven bijvoorbeeld taallessen of ze helpen met klusjes.”

De nieuwe huurovereenkomst geldt voor een periode van in elk geval twee jaar. Burgemeester Monique Bonsen heeft de inwoners van Scharwoude hiervan per brief op de hoogte gesteld. Verder schrijft zij in de brief: Net als iedereen hopen wij dat de oorlog tegen die tijd (over twee jaar, red.) is afgelopen of dat er een definitieve woonoplossing is gevonden voor de vluchtelingen. Eerder gemaakte afspraken blijven gelijk: wij zorgen voor het beheer en de beveiliging van het pand. Wat betreft het voornemen om hier woningen te realiseren, dat is dus zeker niet van de baan. Op dit moment is er een aanvraag voor het realiseren van woningbouw van Zilverijzer Projecten BV in behandeling.

Opgelucht

Tot slot schrijft de burgemeester: ‘Voor nu zijn wij opgelucht dat de vluchtelingen nog twee jaar in Scharwoude mogen blijven. Wij willen u nogmaals bedanken voor uw gastvrijheid en solidariteit. Ook willen wij - mede namens de Oekraïense gemeenschap - onze grote waardering uitspreken voor de gastvrijheid en steun die u hen heeft geboden in deze moeilijke tijd.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant