Feest op 8 en 9 juni op De Langereis in Ursem

Nieuws
Het schoolteam heeft er zin in. Kom jij ook verkleed naar het feest?
Het schoolteam heeft er zin in. Kom jij ook verkleed naar het feest? (Foto: aangeleverd)

Binnenkort bestaat OBS De Langereis vijftig jaar en dit wordt gevierd op 8 en 9 juni. Het thema waaraan de festiviteiten van dit jubileum is gekoppeld is al feestelijk geïntroduceerd bij de leerlingen. Het thema is… circus!

De leerlingen krijgen 8 juni een hele schooldag lang circusworkshops van Circus Salto. Deze workshops vinden plaats in een heuse circustent, die op het plein voor De Batter staat. Alle leerlingen werken tijdens de workshops toe naar een optreden. Dit vindt ‘s avond plaats in de circustent voor ouders en familieleden, waarna om 17.30 uur het Langereisfeest losbarst. 

Herinneringen ophalen

Dennis de Bont is directeur van OBS De Langereis en druk bezig met de organisatie van het jubileumfeest en de reünie. “We zijn met een heel team bezig om alles goed voor te bereiden. We hebben op Facebook een pagina voor de reünie gemaakt. Daarop stelde ik de vraag welke leraar het meeste opviel of is blijven hangen. Ik kreeg maar liefst 39 reacties. Twee namen werden vaak genoemd: meester Kuulkers en meester Beemsterboer. Meneer Henk Kuulkers: “Omdat hij zo goed kon voorlezen. Ik herinner mij een boek ‘Pasha’ en dan trok hij altijd een gekke bek”, aldus een oud-leerling. En als tweede meneer Piet Beemsterboer: “Omdat hij altijd de natuur de klas inhaalde. We hadden kikkers in een bak en hij bracht een vleermuis mee. Buiten lopen langs de dijk om een mol te spotten”. Leuk dat oud-leerlingen met een glimlach aan deze twee leraren terugdenken.”

Ontwikkeling van de school

De school bestaat vijftig jaar en heeft diverse directeuren gehad. Maar welke directeur heeft de meeste innovatieve veranderingen doorgevoerd op school? Scholen moeten meegaan met de tijd en dat is soms best lastig aangezien er elke keer weer nieuwe eisen worden gesteld. 

“Ook hierbij moet ik denken aan Henk Kuulkers”, zegt Dennis. “Hij was directeur van 1974 tot 2000. Uit een onderzoek van de onderwijsinspectie van 1998 blijkt dat De Langereis als enige maximaal scoort en zich eigenlijk daarmee de beste school van Nederland mocht noemen. Dit gebeurde onder de leiding van Kuulkers. Hij woont momenteel in Frankrijk, maar komt voor de reünie weer even terug naar Ursem.”

Thema circus

De organisatie van dit feestelijke jubileum wilde een passend thema voor het feest. Iets waarbij iedereen mee kan doen. “We zochten naar een feestelijk, toegankelijk, creatief thema en kwamen toen uit op het thema circus. Alle leerlingen, maar ook leraren en betrokken ouders, doen mee aan de voorbereidingen en het gezamenlijke optreden. Het wordt één groot feest voor iedereen.”

Groot feest

Natuurlijk kijken de leraren en leerlingen enorm uit naar het feest. “We zijn enorm trots op vijftig jaar De Langereis in Ursem en dragen dit graag uit middels dit festijn. Alle activiteiten op 8 juni kosten 0,50 cent per activiteit. Iedereen die komt, kan strippenkaarten op het feest zelf aanschaffen, contant of via QR-code. De opbrengsten komen ten goede aan de oudervereniging van OBS De Langereis. Zo kunnen we weer iets leuk organiseren voor de leerlingen.”

Activiteiten

Tijdens dit feest zijn er in braderie-vorm allerlei activiteiten te beleven voor alle kinderen en volwassenen van Ursem. Dennis is blij dat ze alles uit de kast hebben gehaald om van het jubileum een beleving te maken. “Iedereen kan meedoen aan een partybal-spel, langsgaan bij een waarzegster en kan lopen in clownsschoenen. Kinderen worden geschminkt, kunnen meedoen aan ballonnen prikken voor leuke prijsjes en de bekende tombola draait weer. Aan de innerlijke mens wordt natuurlijk ook gedacht middels een eet- en drinkkraampje.”

Reünie

Omdat de circustent toch al op het plein staat, wordt op 9 juni daar en in De Batter de reünie gehouden. Opgeven hiervoor kan nog tot 1 juni via ovl@langereisschool.nl. 

Wie zich heeft opgegeven, kan vanaf 15.30 uur inlopen. Het programma begint om 17.00 uur. 

De opening wordt verzorgd door Hans Langereis en Henk Kuulkers. 

De Historische Kring Ursem heeft een expositie samengesteld, waar iedereen een kijkje kan nemen. 

En uiteraard gezellige muziek van Poor Man’s Limo. De voetjes mogen van de vloer.

De organisatie denkt dat het een gezellige en memorabele reünie wordt voor alle aanwezigen.

Geweldig feest

Dennis: “Ik ga ervanuit dat het een geweldig feest wordt. Zo spreek je bekenden of mensen die je al een heel tijd niet hebt gezien. Wij hebben er in elk geval heel veel zin in en hopen veel bekende gezichten te zien.”