Muzieklust geeft 17 oktober een muzikale workshop. Probeer een instrument

Nieuws
Muzieklust bij het honderdjarig bestaand in 2020.
Muzieklust bij het honderdjarig bestaand in 2020. (Foto: aangeleverd)

Met een rijke geschiedenis, inmiddels ruim honderd jaar oud, en een passie voor muziek die door de jaren heen is doorgegeven, kijkt de vereniging om zich heen voor steun. Zonder nieuwe leden dreigt haar klank te vervagen en haar muzikale reis tot stilstand te komen. Het voortbestaan van dit culturele symbool staat op het spel en er is een dringende roep om hulp.

In het hart van Obdam verzorgt Muzieklust al een eeuw lang de muzikale omlijsting bij allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de Koningsdagaubade, 4 mei herdenking en de Wielerronde. Maar achter de schermen schuilt er momenteel een uitdaging die de harmonie in gevaar brengt. Muzieklust Obdam heeft dringend nieuwe leden nodig om haar voortbestaan te waarborgen en de muziek levend te houden. 

Hernieuwde energie

“Om deze uitdaging het hoofd te bieden en de toekomst met hernieuwde energie tegemoet te treden, kondigt Muzieklust Obdam een muzikale workshop aan”, legt voorzitter Ingrid de Boer uit. “Deze workshop is bedoeld voor iedereen tussen de 16 en 100 jaar die ooit heeft overwogen om een instrument te bespelen, maar misschien nooit de stap heeft durven zetten. Of je nu een ervaren muzikant bent of nog nooit een noot hebt gespeeld, je bent van harte welkom om deel te nemen. Het is nooit te laat om jezelf onder te dompelen in de wereld van muziek.”

‘Bugel is al 41 jaar mijn instrument’

Ingrid (49) kwam al op jonge leeftijd in aanraking met Muzieklust. “Toen ik 8 jaar was, kwam mijn vader met een aantal muziekinstrumenten thuis en ging ik op les. Ik begon op de bugel en dit is nog steeds het instrument dat ik bespeel. Mijn vader en zijn broer speelden al jaren bij ‘de muziek’. Beiden spelen nu nog in het orkest, wat ik een hele prestatie vind. Ook mijn beide zussen gingen op les. Mijn oudste zus stopte helaas, maar mijn jongste zus en mijn zwager zijn ook lid van onze vereniging. Al met al een hele muzikale familie dus. Van deze mooie vereniging ben ik voorzitter sinds 2002.”

Ontspanning

In de loop van de jaren wordt het ledenaantal minder. “Corona heeft hier helaas ook geen goed aan gedaan. Vandaar dat we deze muziekworkshop organiseren. We willen graag mensen enthousiasmeren voor de muziek. Dit is goed voor je brein en kan stress verminderen, ontspant en prikkelt de hersenen. Onze club is een gezellige en sociale vereniging, mijn motivatie is om onze vereniging te laten bestaan. Wat is nu een Sinterklaasintocht of aubade met Koningsdag zonder fanfare? In 2020 bestonden we honderd jaar en ik hoop dat er nog honderd  bijkomen.”

Ervaring niet nodig

Het belangrijkste om mee te doen is de passie om muziek te maken. “Vaak worden mensen afgeschrikt door het idee dat ze al jaren ervaring moeten hebben om muziek te kunnen spelen”, zegt Ingrid. “Ons doel is om die barrière weg te nemen en een plek te creëren waar iedereen kan ontdekken hoe leuk het is om muziek te maken.”

Tijdens de workshop op dinsdag 17 oktober door Guus Pieksma van Nieuw Talenten Orkest, krijgt iedereen de kans om een blaas- of slagwerkinstrument uit te proberen en basisvaardigheden te leren. “Je mag een instrument van ons gebruiken en er zijn ervaren muzikanten om je te helpen. Alles op een ontspannen en leuke manier. We maken er een gezellige avond van. Schrijf je in en ontdek het plezier van samen muziek maken. Aanmelden kan via muzieklustobdam@gmail.com. Inloop is vanaf 19.00 uur in Sociaal Cultureel Centrum De Brink, Dorpsstraat 155 in Obdam. We starten om 19.30 uur en het duurt tot 21.30 uur. Deelname is gratis. Wie meer informatie wil, kan ook contact op bovenstaand mailadres.”

Nieuwe leden

Veel verenigingen hebben het moeilijk. Ouderdom komt met gebreken en soms is het voor senioren niet meer mogelijk om hun geliefde sport of hobby uit te oefenen. Tieners gaan naar het voortgezet onderwijs of studeren en hebben minder tijd om naar hun geliefde vereniging te gaan. Of de combinatie werk-gezin-hobby lukt soms niet. Terwijl ontspanning heel belangrijk is om dat gejaagde leven vol te houden. “Op het moment hebben veel muziekverenigingen het lastig, zo ook Muzieklust Obdam”, meldt Ingrid. “Als we als muziekvereniging geen nieuwe leden erbij krijgen, dan zou het zomaar kunnen dat we over niet al te lange tijd ophouden te bestaan. Voor een vereniging van ruim honderd  jaar oud is dat een hard gelag. Hopelijk melden zich veel mensen aan voor de workshop. Samen muziek maken is leuk. Probeer het eens.”

Kijk voor meer informatie op www.muzieklust.nl 

De leden van Muzieklust zoeken enthousiaste muzikanten.