‘We moeten iets doen en rugzakjes zijn hard nodig’

Nieuws
De rugzakjes worden binnenkort naar Griekenland vervoerd.
De rugzakjes worden binnenkort naar Griekenland vervoerd. (Foto: aangeleverd)

KOGGENLAND - “Als kwaliteitscoördinator op een basisschool in Amsterdam-Noord ben ik van mening dat de ontwikkeling van kinderen nooit stil mag staan. En al helemaal niet door onverschillig beleid van volwassenen. Dus gaan we, mede vanuit Koggenland, zo veel mogelijk kinderen in de kampen in Griekenland een fijne, goed gevulde mooie rugzak geven.”

Because We Carry staat voor samen werken, samen delen, samen helen

Aan het woord is Stéphanie Boezaart (34), samen met haar man en twee dochtertjes woonachtig in Oudendijk. Stéphanie maakt zich al jaren sterk voor de in 2015 opgerichte stichting Because We Carry, welke zich onder meer inzet voor de vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. “Bij Because We Carry zeggen ze dat je zelf de verandering moet zijn die je graag ziet in de wereld. #nietlullenmaarpoetsen. Bij deze stichting hoort iedereen bij elkaar, dat vind ik hoopvol en het stelt mij gerust. Liefde wint altijd. En samen elkaar helpen als dat nodig is, in deze wereld wil ik leven.”

‘Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen’

Stéphanie kwam door een oud-collega in aanraking met de hulporganisatie. “Toen zij mij vertelde over de gebeurtenissen op Lesbos en wat er gedaan kon worden, ben ik in 2016 en 2017 in totaal drie weken op Lesbos geweest. Hier heb ik de stichting geholpen met het dagelijks uitdelen van ontbijt en het verzorgen van activiteiten voor al die mensen op de vlucht in campus Kara Tepe. Omdat afreizen naar Lesbos met een jong gezin nu niet binnen mijn mogelijkheden ligt, ben ik eigenlijk altijd van de partij bij een inzamelactie die door Because we Carry wordt georganiseerd. Zo hoop ik toch nog mijn steentje bij te kunnen dragen, mijn liefde te geven en onmacht om te zetten in daadkracht.”

Rugzakjes-actie

Eén van die activiteiten is de rugzakjes-actie. “We vullen rugzakjes voor kinderen op de vlucht. We móeten iets doen en rugzakjes zijn hard nodig. Mensen die een liefdevol rugzakje willen vullen verzorgen zelf een rugzak met brede banden en vullen deze met spel en lesstof. De inhoud gaat via de richtlijnen van Because We Carry. Zo mag een rugzakje maar twee kilo wegen en zitten er per rugzak maximaal vijf dingen in. Denk bijvoorbeeld aan blokken, duplo, een autootje, knuffeltje, popje en een kleurboek met potloden voor de kleintjes. Voor de oudere kinderen kunnen er bijvoorbeeld dingen in als een (reis)spelletje, puzzel, een kleine bal, knutselpakketje, zakje lego en een stickervel. De spullen hoeven echt niet nieuw te zijn maar alles moet wel schoon, leuk en gaaf zijn.”

Aanhanger

In totaal zijn er 170 inzamelaars van rugzakjes operationeel in heel Nederland en België. In Koggenland zijn er twee inzameladressen: in De Goorn en bij Stéphanie Boezaart in Oudendijk. “We vullen verschillende rugzakjes voor meiden en jongens in vier verschillende leeftijdscategorieën: 1-3 jaar, 4-6 jaar, 7-12 jaar en 13-17 jaar. Wanneer de rugzakjes bij mij worden ingeleverd controleer ik deze: zitten er vijf stuks in? Is alles heel? Zouden mijn kinderen er blij van worden om het te krijgen? In 2020 deed ik ook mee aan deze actie. Toen zaten er in veel rugzakjes meer speeltjes dan vijf. Hiervan heb ik andere rugzakken weer kunnen vullen. Zo kwam ik destijds op 155 rugzakken. Dit jaar hoop ik met de aanhanger naar de loods van Because We Carry Weesp te moeten rijden.”

Transport

Alle rugzakjes kunnen op afspraak bij een inzamelpunt worden ingeleverd. Om ze bij Stéphanie Boezaart in te leveren kan contact worden opgenomen via het mailadres: s.boezaart@gmail.com. Inleveren is mogelijk tot en met 14 december. “Op 15 december rijd ik naar de loods in Weesp. Daar wordt alles nog een keer gecontroleerd en gesorteerd. Wanneer alle artikelen van de 170 inzamelaars binnen zijn, gaan de rugzakjes op transport per vrachtwagen naar Lesbos en Athene. Hiervoor wordt altijd gebruik gemaakt van bedrijven die willen rijden of kunnen sponsoren.”

Basic needs

De naam We Carry betekent zoveel als ‘we dragen alles al in ons’. “Maar wanneer je op de vlucht en in verwachting bent, is dragen wel heel erg kwetsbaar. Met van alles te weinig, probeer je er continu het beste van te maken. We Carry betekent zorg, informatie en ook praktische boodschappen voor moeders. Voor, tijdens en na de zwangerschap, voor kleine en iets grotere kinderen. Bouwstoffen zijn dan hard nodig. De stichting geeft moeders ondersteuning, zodat ze zelf goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Lachen, dansen en huilen zijn basic needs, net zoals zusterschap, liefde en ontplooiing. Maar zonder luiers, bananen, warme jas, schoon ondergoed en maandverband kom je nergens. Dus verzamelt Because We Carry zo nu en dan groots kwalitatief goed spul in. Helder en volgens structuren, fris ruikend en vaak landelijk”, besluit Stéphanie.

Zie ook: www.becausewecarry.org of kijk op Facebook.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda