Landelijke stijging in het aantal werkende jongeren

Nieuws
Het percentage van 15- tot 25-jarigen met een baan vorig jaar is hoger dan ooit tevoren.
Het percentage van 15- tot 25-jarigen met een baan vorig jaar is hoger dan ooit tevoren. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - ‘Jongeren willen niet meer werken, een passief inkomen is voor hen het hoogste doel’. Het beeld dat dikwijls van de jongere generatie op de arbeidsmarkt geschetst wordt is niet bepaald positief. Desondanks lag het percentage 15- tot 25-jarigen met een baan vorig jaar hoger dan ooit tevoren. Sinds 2014 is er überhaupt sprake van een stijgende lijn, de coronajaren uitgezonderd. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsbemiddelaar Studenten.nl op basis van recent gepubliceerde CBS-data.

Deze opwaartse trend kan deels worden verklaard door financiële noodzaak. Studeren is kostbaarder geworden, mede door de verschuiving van studiebeurzen naar leningen en de stijgende kosten van woningen en kamers. Aan de andere kant evolueert de arbeidsmarkt naar meer flexibiliteit, met grotere mogelijkheden voor plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Het combineren van meerdere deeltijdbanen is ook gangbaarder geworden, waardoor de arbeidsmarkt beter aansluit bij het leefritme van veel jongeren.

Medemblik, Opmeer en Koggenland

Opmerkelijk is dat vooral jongeren buiten stedelijke gebieden werkzaam zijn, zoals blijkt uit het onderzoek van Studenten.nl. In de gemeente Medemblik is 79% van de jongeren tussen de 15 en de 25 jaar werkzaam. In de gemeente Koggenland is dat 81% en de gemeente Opmeer maar liefst 82%.

Patrick Werkman, eigenaar van Studenten.nl, benadrukt dat de tijd waarin jongeren tevreden waren met een bijbaan in de supermarkt of horeca voorbij is. Vooral onder studenten is er duidelijk een streven naar bijbanen met toekomstperspectief. Werkman zegt: “We zien vooral onder studenten dat ze op zoek zijn naar een bijbaan die aansluit bij hun studierichting en waar ze later echt iets aan kunnen hebben, niet alleen om wat extra geld te verdienen.”

De pieken en dalen

In plaatsen als Staphorst en Urk heeft maar liefst 86 procent van de jongeren werk. Aan de andere kant zijn er vier gemeenten waar minder dan de helft van de 15- tot 25-jarigen aan het werk is, namelijk Maastricht, Wageningen, Wassenaar en Vaals, waar het percentage slechts 39 procent bedraagt.