Nieuw school- en dorpsplein voor Grosthuizen

Nieuws
Op het nieuwe plein kunnen de kinderen straks onder andere spelen in een zandbak met een bronpomp en waterspeelplaats.
Op het nieuwe plein kunnen de kinderen straks onder andere spelen in een zandbak met een bronpomp en waterspeelplaats. (Foto: OBS De Grosthuizerschool)

GROSTHUIZEN - De gemeenteraad van Koggenland stemde maandag 5 februari in met een financieel voorstel voor de vernieuwing van het schoolplein en dorpsplein van Grosthuizen. Na jaren van plannen maken komt er een gloednieuw plein met ruimte voor spelen, groen en ontmoeting. Naar verwachting kan er op korte termijn begonnen worden met de vernieuwing. 

“Het viel ons op dat het er geen speelplaats in Grosthuizen is, terwijl er wel veel gezinnen met jonge kinderen wonen”, vertelt Renate Pomstra. Zij is ouder van de school en lid van het Doe-team Grosthuizen, een groep inwoners die zich inzet om de omgeving aantrekkelijker te maken. Vijf jaar geleden werden de eerste stappen gemaakt in de verkenning van de mogelijkheden voor een nieuw schoolplein en dorpsplein. “Er is vervolgens vanuit de gemeente Koggenland geld beschikbaar gekomen om een eerste ontwerp te laten maken. Hierbij hebben we ook de kinderen en buurtbewoners betrokken.”

Van ontwerp naar financiering

Toen het ontwerp definitief was, kon er gewerkt worden aan het rondkrijgen van de financiën. Hiervoor hebben de gemeente, de school en het Doe-team nauw samengewerkt, vertelt schooldirecteur Dennis de Bont. “We krijgen subsidie vanuit het Rijk en de Provincie Noord-Holland. Ook ontvangen we een bijdrage uit het schoolpleinfonds van de gemeente Koggenland. Verder investeert Stichting Allure, de stichting waar de Grosthuizerschool onder valt, in het nieuwe plein.’’ Op het nieuwe plein kunnen de kinderen straks onder andere spelen in een zandbak met een bronpomp en waterspeelplaats. Ook komen er een nestschommel en een toren met glijstang en klimparcours. Uiteraard wordt het plein van allerlei nieuwe bomen en planten voorzien. Tot slot wordt er een grote picknicktafel geplaatst, waar bijvoorbeeld ook passanten gebruik van kunnen maken.

Wethouder Marian van Kampen vertelt: ‘’Ik ben ontzettend blij dat dit mooie plan nu tot uitvoering komt. Fijn ook voor de kinderopvang en alle gebruikers van het Dorpshuis. Het kermiscomité heeft zelfs meegedacht. Zo wordt het een plein voor iedereen in Grosthuizen en maken we het samen tot een succes.’’