Vrouwenwielrennen extra gepromoot - Organisatie Wielerronde van Obdam verzorgt 38e editie

Nieuws

OBDAM - Voor de 38e keer wordt in Obdam de Wielerronde van Obdam verreden; dit jaar wordt het evenement zondag 10 juli gehouden. Net als voorgaande jaren is de organisatie in staat geweest een aansprekend programma samen te stellen op het spectaculaire en snelle 1.600 meter lange parcours.
De allerkleinste wielrennertjes kunnen om 10.45 uur aan de start verschijnen om hun wedstrijd, de Rabo Dikkebandenrace, te verrijden. De benjamins van de Wielerronde Obdam kruisen de wielerdegens over twee rondes; na 3.200 meter is duidelijk wie zich in deze categorie voor minstens een jaar kampioen mag noemen. Wielerliefhebbers zonder licentie maar met een aardige fietsconditie kunnen meedoen met een wedstrijd over tien rondes om duidelijk te maken wie zich de snelste man en vrouw van Obdam mogen noemen. Deze wedstrijd start om 11.30 uur.

Derny

Om 12.15 uur is er de dernyrace voor elite-vrouwen met of zonder contract van 23 jaar en ouder, belofte-vrouwen van 19 tot en met 22 jaar en amateur-vrouwen vanaf 19 jaar. De wielrensters zijn samen met de KNWU bezig zich sterk te maken voor voldoende wedstrijden. De wielerronde van Obdam wil hier graag een belangrijke bijdrage aan leveren door het extra promoten van het vrouwenwielrennen. Dit jaar gaat de wegwedstrijd niet door omdat de Wielerronde van Obdam samenvalt met de Omloop van Alkmaar. In plaats daarvan is er een dernykoers voor de dames, met gangmakers uit Nederland en Duitsland. Men streeft naar een sterk deelnemersveld en om dat te stimuleren is er een ruime prijzenpot voor de winnares. In elk geval de nationale topper Vera Koedooder (vorig jaar tweede in de wegwedstrijd in Obdam) is reeds gestrikt voor deelname. De koers gaat over tweemaal tien rondes, met tien vrouwen per ronde. De finale wordt verreden met de beste vijf van elke race.
Handbikers

Ook dit jaar is er in Obdam een officiële handbikerswedstrijd die meetelt voor de nationale competitie. Handbiken is fietsen op armkracht. Dit kan met een aangekoppeld voorwiel aan een rolstoel, maar voor meer snelheid en wedstrijden worden vastframe handbikes gebruikt. In deze handbikes lig je onderuit of zit je op je knieën, afhankelijk van de aard van de beperking. De handbikes hebben geen vering en de onderkant is slechts enkele centimeters boven het asfalt. Er kunnen topsnelheden behaald worden van ver boven de 50 kilometer per uur. Gemiddeld wordt op de rechte stukken 35 tot 40 kilometer per uur gereden. Zowel de heren als de dames rijden in diverse klassen. Aan de start komen handbikers met een licentie of een basislidmaatschap van de KNWU. De wedstrijd duurt 45 minuten plus een finaleronde. Start om 13.45 uur. De prijsuitreiking is direct na de finalewedstrijd van de dernykoers voor vrouwen, die om 14.45 uur verreden wordt, en de winnaars zullen op gepaste hoogte een ereronde rijden.
Elite

Het jaarlijkse hoogtepunt uit het programma bestaat uit de elite zonder contract vanaf 23 jaar, beloften van 19 tot en met 22 jaar, amateurs A vanaf 19 jaar en junioren alsmede de deelnemers aan het Breed Schilderwerken-klassement over 56 ronden (totaal 90 kilometer). Zij starten om 15.45 uur. De race wordt voorafgegaan door de reclamekaravaan. De rondemiss is dit jaar Renée Bleeker.
Meer weten? Kijk op www.wielerrondeobdam.com en de Facebook-pagina 'Wielerronde Obdam'. Toeschouwers worden verzocht te parkeren bij de P en R van NS-station Obdam, of aan de overzijde van de Dorpsstraat, bij de overweg. Gelieve geen auto’s op stoepen en in smalle straatjes te parkeren om het parcours bereikbaar te houden voor hulpdiensten en omwonenden.