column

Is 50 het nieuwe 30?

Partnerbijdrage
Graciela Hoekstra, Healthy-Ageing Adviseur.
Graciela Hoekstra, Healthy-Ageing Adviseur. (Foto: aangeleverd)

Een tijdje geleden zag ik bij toeval een aflevering van de eind jaren zeventig immens populaire ‘Fred Oster AVRO Wie-kent-kwis’. Een weekendshow voor het hele gezin met als hoogtepunt het finalespel met de zogenaamde marmotten-race. Als kind vond ik dat prachtig en zat ik aan de buis gekluisterd om cavia’s met illustere namen als ‘André van Duin’ en ‘Sjaak Swart’ tegen elkaar te zien racen wie als eerste door het poortje zou gaan.

Het was overigens hilarisch om te zien hoe de mensen er in die tijd uitzagen, vooral de mensen van middelbare leeftijd. Mannen hadden bijna allemaal een pak aan, met van die brede stropdassen en grote puntkragen. Vrouwen zagen er vooral stijf en truttig uit, met een uitstraling die er op leek dat zij al aan de poort van het bejaardentehuis stonden. Je was vijftig, maar je zag eruit als zeventig; alsof je je best deed om ouder te lijken dan je in werkelijkheid was.

Wat een groot contrast met de tijd van nu. Tegenwoordig is het moeilijker om te zien wat iemands leeftijd is. Want nu doen we juist ons best om er jong en jeugdig uit te blijven zien. Alleen ligt de focus te vaak op de ‘buitenkant’, minder op de ‘binnenkant’ en kiest men soms voor ingrepen die niets met gezondheid te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan lachrimpels die worden weggepoetst met botox en fillers of aan liposuctie die het overtollige vet wegzuigt.

Ook zie je dat mensen overdreven hun best doen om zich jong en hip te kleden in een poging de veroudering te maskeren en zich daarbij te gedragen alsof ze nog steeds pubers zijn. Zoals je wel eens vrouwen van vijfenveertig-plus ziet, die in een foute ‘hotter than my daughter look’ aan een Bacardi-cola staan te lurken op een muziekfestival. Tussen de opgeschoten jongelui wanen zij zich op dat moment hooguit dertig, maar vervolgens hebben deze vrouwen wél drie weken nodig om bij te komen. En logisch ook, want het lichaam kan nu eenmaal veel minder hebben dan toen je jong was. Want als je jong bent zorgt jouw lichaam nog voor jou, maar eenmaal ouder dan ben jíj het juist die goed voor joúw lichaam zorgen moet.

Uiteraard moet een ieder natuurlijk zelf weten wat hij of zij doet, maar het is niet de ideale manier om je jong en gezond te blijven voelen. Integendeel, door dit soort wilde uitstapjes schiet de biologische leeftijd juist omhoog. Om fit en vitaal te blijven kan je het beter over een andere boeg gooien. Waarbij de focus veel meer moet liggen op de fysieke- en mentale gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan krachttraining/fitness, wandelen, yoga, gezond eten, (zo nodig aangevuld met de juiste) supplementen en aan voldoende (nacht)rust. Als je op middelbare leeftijd jouw gezondheid en persoonlijk geluk serieus neemt, dan ga je daar écht mee aan de slag. En dan moet je ook bereid zijn om bij gelegenheid te breken met sommige oude en vertrouwde (vaak ongezonde en hardnekkige) gewoontes.

Inmiddels ben ik daar zelf al jaren geleden mee begonnen. Zo ben ik acht jaar geleden volledig gestopt met het drinken van alcohol, houd ik me aan een plantaardig dieet en doe ik regelmatig aan krachttraining en yoga. Dát is mijn manier om mijn biologische klok een beetje terug te kunnen draaien. En nog steeds wil ik me daarin blijven verbeteren en stel ik mijzelf zo nu en dan nieuwe doelen. Volgend jaar word ik vijftig en ik wil deze mijlpaal aangrijpen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. En natuurlijk vind ik het leuk om andere vrouwen daarin mee te nemen; om hen te inspireren en te motiveren naar een gezonde levensstijl. Om te laten zien dat je meer uit jezelf kunt halen dan je denkt, ook op deze leeftijd valt er nog genoeg te winnen.

Je hebt iedere dag weer de mogelijkheid om gezonde keuzes te maken, bijvoorbeeld door te beginnen met een gezond ontbijt, een wandeling, naar de sportschool te gaan, te mediteren, maar ook door dankbaar te zijn en -niet te vergeten- natuurlijk veel plezier te maken met de mensen die je liefhebt. Ga je eenmaal voor de betere keuzes -en dat hoeft heus niet meteen met reuzesprongen te gaan, dat kan natuurlijk ook met babystapjes- dan zal je dat zeker positief gaan merken. Want als je de biologische processen in jouw lichaam verbetert, creëer je een betere, meer energieke versie van jezelf. Daardoor bereik je automatisch: meer en constante energie, meer focus en een betere concentratie, vertraging van het ouderdomsproces, gewichtscontrole en een gezonde uitstraling. En zeg eens eerlijk, wie wil dat nu niet?

Nu zullen er ongetwijfeld vrouwen zijn die denken dat een gezonde levensstijl voor hen niet haalbaar is omdat daarvoor een te hoge inspanning zou moeten worden verricht. Maar hen kan ik gelijk geruststellen. De essentie van ‘gezond oud worden’ draait namelijk niet -per se- om verplicht sportschool-bezoek of ingewikkelde voedingsstrategieën. Integendeel. In 2016 ben ik een periode naar Okinawa (Japan) geweest, één van de vijf ‘Blue Zones’. Dat zijn plaatsen op de wereld waar de mensen doorgaans het oudst worden. Ik heb in Okinawa vrouwen van negentig jaar ontmoet, die nog dagelijks aan het werk waren. Hun geheim? Actief blijven, een goed sociaal netwerk, weinig stress, gezond eten. En vooral zingeving, een doel om ’s morgens voor op te staan.

Is vijftig het nieuwe dertig? Wat mij betreft niet, nee. Voor mij geldt: vijftig is het nieuwe vijftig. Voel je gezond en mooi in het lichaam dat bij je past. En wees trots op je leeftijd!

Met een gezonde groet,

Graciela Hoekstra

Healthy-Ageing Adviseur

Stoppen met Alcohol Coach

Telefoon: 06-28049449

Volg mijn nieuw account op Instagram fitforbeauties