Tafeltennis mee in het Wester-Koggenlandtoernooi

Sport
Tafeltennis is een intensieve sport.
Tafeltennis is een intensieve sport. (Foto: Pixabay)

Tafeltennis, niet de eerste sport waar men aan denkt voor wie de vrijheid heeft om uit meerdere sporten te kiezen. Maar wie een sport wil waarbij veel calorieën worden verbruikt, dan is dit er eentje. Gezond voor het lijf, maar ook goed voor het reactievermogen en om mentaal sterk te blijven.

Rob ter Schure, lid van tafeltennisvereniging Backhands, vindt het een machtige sport. “Jong en ouder kan meedoen, ieder op zijn eigen niveau. Wie meer recreatief, voor de gezelligheid, wil spelen, kan natuurlijk bij ons terecht. Maar competitief zijn we ook.” Backhands verzorgt 14 en 15 januari het Wester-Koggenland toernooi in dorpshuis De Kogge, Grosthuizen 67a in Avenhorn. “Dit is onze 41e editie en we nodigen iedereen uit om mee te doen. Het is sportief en gezellig, én ik hou wel van een uitdaging.”

Gezond

Voor wie het nog niet weet, tafeltennissen is zeer gezond. Een intense tafeltennissessie stimuleert de mentale alertheid, de concentratie en ontwikkelt de mentale scherpte. Het zorgt voor verbetering van de reflexen. Vanwege de snelheid en de korte bewegingsradius van de sport, verbeteren zowel de grove als de fijne spierbewegingen. Het is ongevaarlijk voor de gewrichten. Voor kinderen goed voor hun reactievermogen en dat geldt natuurlijk ook voor tieners, volwassenen en senioren.

Backhands

De vereniging is opgericht in 1960. “Sinds jaren zijn wij elke vrijdagavond in het dorpshuis in Grosthuizen te vinden om te tafeltennissen”, zegt Rob. “De jeugd speelt vanaf 19.00 uur en daarna vanaf 20.30 uur voor de senioren. In de zaal kunnen zeven tafels staan, zodat er genoeg mensen kunnen spelen. In onze kantine staat een poule- en biljarttafel, leden kunnen daar tussen of na de wedstrijden gebruik van maken. Momenteel hebben we veel jeugd bij onze vereniging, een jeugdteam en twee seniorenteams. Mensen die interesse hebben, zijn altijd welkom om een kijkje te nemen. Naast dat het een erg gezellige en leuke sport is, is het ook een relatief goedkope sport. De jeugd betaalt per jaar slechts 42,50 euro.”

Jeugd

De kids beginnen vrijdagavond met een warming-up, meestal ‘rond de tafel’. “Daarna spelen ze wedstrijdjes of geven we kinderen training door ze bepaalde oefeningen te geven. We hebben dit seizoen één team. Drie spelers vormen een team die competitie spelen op zaterdag. In het najaar en in het voorjaar is er een competitieronde van tien wedstrijden.”

Senioren

Senioren spelen op vrijdagavond competitie. “Ook bij de senioren wordt er in het najaar en in het voorjaar een competitieronde van tien wedstrijden gespeeld met een team van drie spelers. De stand wordt achteraf opgemaakt, een team kan promoveren, handhaven of degraderen. Voor elk niveau is er een klasse. De thuiswedstrijden spelen we altijd op vrijdagavond, de uitwedstrijden zijn meestal op vrijdag, maar er zijn verenigingen die op een andere avond spelen.”

Wester-Koggenlandtoernooi

Traditiegetrouw vindt het Westerkoggenlandtoernooi in januari plaats. “We noemen het nog steeds zo ondanks dat onze gemeente nu Koggenland heet. Een gezellig toernooi wat we voor de 41e keer organiseren. Dit evenement is voor iedereen toegankelijk. Ervaring of niet, iedereen is welkom. We spelen in drie speelsterktes en dames/heren, jongens/meisjes spelen gemixt. De jeugd tot en met 17 jaar speelt 14 januari. De kids spelen gratis mee van 10.30 tot circa 15.00 uur. Inschrijven is niet nodig. Zij maken kans op mooie prijzen en de winnaar van het jeugdtoernooi mag de dag erop ook mee doen met het seniorentoernooi.”

De senioren spelen zondag 15 januari om 10.00 uur. De deuren van de zaal staan vanaf 09.30 uur open. Senioren kunnen meedoen na betaling van 7,50 euro. Aanmelden kan via Facebook of backhand@quicknet.nl. “Ervaren tafeltennisspeler of niet, iedereen mag het batje oppakken en de uitdaging aangaan.”

Focus op het balletje.