'Als wethouder kan ik aan de knoppen draaien'

Algemeen
Erik Heinrich is de nieuwe wethouder van de gemeente Landsmeer.
Erik Heinrich is de nieuwe wethouder van de gemeente Landsmeer. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – De dagelijkse rit van en naar Renkum – honderd kilometer - kost hem één uur en tien minuten. Maar hij heeft het er graag voor over. Zijn enthousiasme om wethouder van de gemeente Landsmeer te worden was immers groot. En dat was wederzijds. Uit negenentwintig kandidaten heeft de selectiecommissie Erik Heinrich (64) gekozen om Richard Quakernaat op te volgen. Hij beheert de portefeuilles Financiën, Wonen en Ruimtelijke Ordening.

Erik Heinrich stond laatst met collega-wethouder Mandy Elfferich en burgemeester Dennis Straat buiten bij de viskraam een harinkje te eten toen hij door een passant werd aangesproken. "Hé," zei de man, terwijl hij naar Heinrich wees, "u bent de nieuwe wethouder. Ik ken u."

"En?" reageerde Heinrich, "Bevalt het of valt het tegen?"

Opvolger Richard Quakernaat

Langzaam maar zeker maakt Landsmeer kennis met de opvolger van Richard Quakernaat, die na een tegen hem ingediende motie van treurnis zijn conclusies heeft getrokken. Heinrich was bijna veertien jaar wethouder van de gemeente toen daar in 2018 een wisseling in het college optrad. Heinrich nam afscheid, maar niet met het idee om voortaan lekker thuis te gaan zitten. Hij zat nog vol energie en ambitie en heeft zich bij de landelijke VVD aangemeld om elders het wethouderschap in te vullen. In januari werd hij gewezen op de vacature die in het Landsmeerse college is ontstaan. Hij zou zomaar in het ideale plaatje kunnen passen.

"Ik heb me goed in de vacaturetekst, de gemeente en het vertrek van mijn voorganger verdiept en ben met mijn vrouw naar Landsmeer gereden. De vrijdagmarkt bezocht, door het winkelcentrum gelopen – mijn vrouw dook meteen een modezaak in – en een rondje door de woonwijken gereden."

Aantrekkelijk werkgebied

Kennelijk heeft deze oriëntatietocht hem gesterkt in de overtuiging dat Landsmeer een aantrekkelijk werkgebied zou kunnen zijn. Erik Heinrich solliciteerde en is aangenomen. Handenwrijvend worstelt hij nu een stapel dossiers door om zich in te lezen, de actuele zaken eerst. De Landsmeerse materie is geheel nieuw voor hem. Dat heeft zo zijn voordelen. "Ik stap hier blanco, met een frisse blik in," stelt hij. "Het is natuurlijk belangrijk om lokale kennis te hebben, maar als je enthousiast bent, ben je snel ingewerkt."

Politieke zaken

Aan enthousiasme en gedrevenheid geen gebrek. Hij is juist aan zijn loopbaan als wethouder begonnen omdat hij voor een gemeente zaken wil kunnen realiseren. Interesse in landelijke en lokale politiek heeft er bij hem altijd al ingezeten. Binnen het gezin werd in de tijd van Wiegel en Den Uyl al vaak over politieke zaken gepraat. Zelf spelde hij later het gemeentelijke nieuws in de lokale kranten uit. Niet zelden hoofdschuddend. "Dan las ik bijvoorbeeld iets over een bomenkap en dan dacht ik: hoe kunnen ze dat nou doen? Of ik zei tegen mezelf: kan dit of dat niet beter? Ik wilde zelf een bijdrage leveren. In 2002 ben ik in Renkum raadslid namens de VVD geworden en in 2004 werd ik gevraagd als wethouder. Ik heb ja gezegd. Want als wethouder kan ik aan de knoppen draaien."

Ruime ervaring

Naast zijn enthousiasme en gedrevenheid maakt hij in zijn nieuwe job dankbaar gebruik van zijn ruime ervaring. Landsmeer is weliswaar nieuw voor hem en er heerst een andere mentaliteit dan in Renkum, maar er zijn ook raakvlakken. "In elke gemeente zetten vrijwilligers en inwoners zich in, en ook hier hebben mensen het beste met hun gemeente voor, al kunnen ze er wel verschillende meningen op nahouden. Als bestuurder moet je afwegingen maken. De kunst is om er met zijn allen op een goede, fatsoenlijke manier uit te komen."