Landsmeerse debuteert met historische roman

Algemeen
Het boek is in drie jaar geschreven.
Het boek is in drie jaar geschreven. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Geschiedkundige Lianne Damen (1969) debuteert als schrijver met de historische roman De Smeekbede. Ze heeft er drie jaar op haar zolderkamer aan gewerkt en uitgebreid onderzoek gepleegd.  Het boek zou op 7 april feestelijk worden gepresenteerd bij boekhandel Scheltema in Amsterdam, maar covid-19 steekt daar een stokje voor.  

"Een uit de hand gelopen hobby," noemt ze het zelf. "Gelukkig ben ik lid van AC Waterland en kan ik geregeld tijdens de trainingen stoom afblazen in het Twiske, hoewel de activiteiten daar door corona helaas ook stil zijn gevallen."

Brief na twee eeuwen teruggevonden

Een brief, die door kaping zijn bestemming nooit zou bereiken en pas twee eeuwen later in archieven in Londen werd teruggevonden, ligt aan de basis van het bijzondere en hartverscheurende verhaal. ‘Mijn meester, ach neemt mijn bede aan,’ zo schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester in Holland in deze brief. Ze is radeloos. Wie is deze vrouw en waarom roept ze uitgerekend de hulp in van de man die medeplichtig is aan het systeem, dat haar nog voor haar geboorte een leven ontzegde? 

Interesse in Suriname

Deze vraag spoorde Lianne aan het boek te schrijven. Haar interesse in Suriname werd eerder gewekt, toen ze bij het Tropeninstituut werkte. De debuutroman legt het schrijnende contrast bloot tussen het leven van een in slavernij geboren vrouw, en de tol die ze moet betalen voor haar vrijheid, en dat van haar meester, een Utrechtse jurist die zijn gezin achterlaat om in Suriname fortuin te maken.

Zelfstandig redacteur

Lianne was lange tijd uitgever bij verschillende uitgeverijen. Tegenwoordig is ze zelfstandig redacteur, scenarioschrijver en auteur. Ze schreef de filmscenario’s voor Sync en Daan durft en het korte verhaal Wilde kust in de bundel Historische Verhalen; Korte verhalen uit de Gouden Eeuw.

De Smeekbede is uitgegeven door Uitgeverij Orlando en is verkrijgbaar via elke boekhandel in Nederland en Vlaanderen, dus ook bij de Bruna in Landsmeer. Het boek telt  320  pagina’   en kost € 22,50 ( ISBN 9789493081413).

Lianne Damen.