De Hoeksteen vangt eigen kinderen op

Algemeen
De kinderen vermaken zich - met voldoende tussenruimte - met elkaar.
De kinderen vermaken zich - met voldoende tussenruimte - met elkaar. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - Christelijke basisschool De Hoeksteen is gesloten voor het reguliere onderwijs, maar open voor de opvang van eigen kinderen van wie de ouders een vitaal beroep uitoefenen. Dat doet de school in samenwerking met De TintelTuin. Directeur Batje van den Brink: "De kinderen vinden het heel fijn."

De impact in het onderwijs was groot toen het coronavirus ingrijpende overheidsmaatregelen noodzakelijk maakte. Ook bij De Hoeksteen. "Van volledig contact met de kinderen moest het in één keer op afstand," vertelt directeur Batje van den Brink.'Het zou eerst voor twee weken zijn, maar het werd langer. Gelukkig kan er veel online. We maken gebruik van de digital classroom. We waren eerst vooral blij dat we onze kinderen zo kunnen bereiken, Maar nu missen we het contact. Dat geldt ook voor de kinderen. Eerst is het leuk om thuis te zijn, maar daarna gaan de kinderen liever naar school."

Veilig en vertrouwd

Voor een deel voorziet De Hoeksteen daar nu in. Nadat het online onderwijs op poten was gezet heeft Batje zich gericht op het opvangen van kinderen. Want kinderen van ouders met een vitaal beroep moeten toch ergens terecht kunnen, het liefst op een plek die voor hen veilig en vertrouwd is. En dus biedt De Hoeksteen deze opvang zelf, net als alle andere scholen van de Stichting Confessioneel Primair Onderwijs Waterland (CPOW),

Zorgvuldige inschatting

Naast de kinderen die volgens de regels op de eerste plaats voor opvang in aanmerking komen zijn er nog een paar kinderen bijgekomen. Zij zitten in een situatie waarbij thuiswerken en de kinderen bezighouden lastig te combineren zijn. Daar is een zorgvuldige inschatting aan vooraf gegaan. De Hoeksteen zet de deur niet automatisch voor iedereen open.

Dagelijks acht à negen kinderen

Dagelijks vangt De Hoeksteen acht à negen kinderen op. Dat gebeurt sinds kort in samenwerking met De TintelTuin, die in het schoolgebouw al naschoolse opvang biedt. Twee leerkrachten zijn elke dag aanwezig voor de begeleiding, één medewerker van De TintelTuin concentreert zich op de opvang. Het is allemaal prima geregeld.

Batje: "De kinderen vinden het heel fijn vanwege het contact. Leuk is het allemaal niet, maar het is te doen. We hebben het op de rails en als we een lange adem moeten hebben, gaan we zo verder."