Doortrappen tijdens historische fietstocht

Algemeen
Kim Kreeft is coördinator van Vervoerregio Amsterdam en is in Landsmeer aan de slag gegaan om de fietstocht mogelijk te maken.
Kim Kreeft is coördinator van Vervoerregio Amsterdam en is in Landsmeer aan de slag gegaan om de fietstocht mogelijk te maken. (Foto: Ria de Boer)

door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Iedereen zo lang mogelijk veilig én met plezier laten fietsen. Dat is het doel van het landelijke programma Doortrappen, geïnitieerd door de overheid. Landsmeer doet nu ook mee en Kim Kreeft, coördinator van Vervoerregio Amsterdam, geeft er handen en voeten aan. Te beginnen met een historische fietstocht van de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer op woensdag 21 oktober vanaf SamenMeer.

Nederland is een fietsland en fietsen heeft voordelen. “Je blijft langer mobiel en vitaal, maar het sociale aspect is ook belangrijk”, aldus Kim Kreeft. “Steeds meer oudere mensen nemen de fiets. Maar er is ook een nadeel. Er gebeuren meer ongelukken. Als oudere ben je immers toch minder soepel en behendig. Je reactievermogen is ook minder. En eenmaal gevallen, stap je vaak niet meer zo snel op de fiets.”

Landelijk actieplan

Reden genoeg voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om het programma Doortrappen te initiëren. Het is een onderdeel van het landelijke actieplan om de verkeersveiligheid te bevorderen. Met als motto ‘Niet afstappen, maar doorstappen’ loopt dit overal in Nederland al met succes. De gemeente Landsmeer heeft ook interesse getoond.

Coördinator Kim Kreeft, die in de regio Amsterdam al eerder Doortrapprojecten heeft opgezet, is meteen aan de slag gegaan. Ze heeft contact gelegd met relevante partners, zoals SamenMeer, Fysio Balans en The Cool Biking Company. Die kreeg ze al aan haar zijde om mee te werken. Dat leidt tot de eerste activiteit: een historische fietstocht op woensdag 21 oktober voor mensen van vijftig jaar en ouder, met uiteraard de coronaregels in het achterhoofd.

Langs verschillende unieke punten

De keuze bestaat uit een tocht van vijftien of vijfentwintig kilometer vanaf SamenMeer. Op gepaste afstand fietsen de deelnemers langs verschillende unieke punten. Daar worden ze bijgepraat over de historie van Landsmeer. Op de route liggen onder meer de monumentale Twiskemolen en Het Grote Huis, waar vroeger een eierveilig was gevestigd. Aan de tocht gaat een fietscheck vooraf en er worden tips gegeven. Kim: “Niet belerend, maar op een leuke manier. We verwachten dat het een leuke, gezellige middag wordt. Onderweg wordt iets lekkers uitgedeeld.”

De fietstocht duurt van 13.30 tot 17.00 uur. Interesse? Meld je vóór 19 oktober aan via samenmeerlandsmeer@kpnmail.nl of 020-4824190. Deelnemen kost € 2,00. Bij slecht weer wordt de fietstocht uitgesteld. Zie ook www.doortrappen.nl/landsmeer.