Van Droste- tot ‘Poulain’-chocolade

Algemeen
Een gevarieerde tentoonstelling. Frans Poulain prijst deze graag even aan.
Een gevarieerde tentoonstelling. Frans Poulain prijst deze graag even aan. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – De vitrine in het gemeentehuis baadt in een feestelijk licht om de nieuwe tentoonstelling met spullen uit het Museum Grietje Tump goed te kunnen laten zien. Alles draait daarbij om chocolade. De tentoonstelling is te zien tot en met april, dus hopelijk zijn er nog genoeg kansen om de attributen te bewonderen.

Het museum van Frans Poulain herbergt een even omvangrijke als bonte verzameling spullen uit voorbij gegane eeuwen. Daarmee zou hij de vitrine wekelijks kunnen vullen. Maar het blijft beperkt tot vier keer per jaar. Poulain pakt dan niet lukraak objecten uit de verschillende vertrekken, maar selecteert ze zorgvuldig rond een bepaald thema.

Met het oog op de feestmaand heeft hij gekozen voor chocolade als thema. Een interessant thema, dat bovendien tot de verbeelding spreekt. Want wie houdt er niet van chocolade? Wel is het gezien de coronatijd een wat stemmige tentoonstelling geworden. Niet te opzichtig.

Ook vroeger was men verzot op chocolade. Maar het stond niet standaard in elk keukenkastje. “Chocolade was een luxe”, aldus Poulain. “Je had het niet zomaar voor het pakken. Alleen met kerst. Of je maakte waterchocolade: een mix van water, suiker en cacao.”

Een blik in de vitrine geeft een beeld hoe men vroeger rond Kerst , maar ook als Sinterklaas in het land was, met chocolade aan de slag ging. Er staan diverse, fraai vormgegeven ketels en aanverwante zaken als cacaoblikken, koppen en mokken, soms met zwierige opschriften als ‘ter uwer verjaring’, en nikkelen houders om het onvermijdelijke vel – ‘vluus’ in goed Landsmeers – te verwijderen. Bekende merken als Droste en Van Houten zijn vertegenwoordigd in de vorm van reclameplaten, wikkels en etiketten. Maar ook ‘Poulain’-chocolade maakt deel uit van de collectie. De bezoeker komt er zelf wel achter wat dat behelst.