Prentenboek ‘Voor opa’ biedt troost

Algemeen
Claudia (links) en Mieke zijn de makers van het boek.
Claudia (links) en Mieke zijn de makers van het boek. ((Foto: Rodi Media/MvS))

LANDSMEER – Met hun prentenboek ‘Voor opa’ raken Claudia Nolasco Diniz (tekst) en Mieke ter Brake (illustraties) niet alleen een gevoelige snaar, ze haken ook in op de actualiteit: een tijd waarin een hardnekkig virus massa’s slachtoffers eist, onder wie veel ouderen. Claudia: “Het boek biedt troost en maakt rouw bespreekbaar.”

Het verhaal draait om de jonge Antonio, die op school met zijn klasgenoten de opdracht van zijn juf krijgt een mooie tekening te maken voor hun opa. Terwijl de andere kinderen met het puntje van de tong tussen de tanden enthousiast met kleurpotloden en papier aan de slag gaan, kijkt Antonio verdrietig uit het raam. Want zijn opa is overleden, een paar dagen voordat hij drieënzeventig zou worden. Het verhaal krijgt daarna een verrassende wending met een ontroerende afloop.

Sterretje aan de hemel

Claudia hoefde haar fantasie niet tot op de bodem aan te spreken om met een thema en hoofdpersoon te komen. “Antonio is mijn neef, de zoon van mijn zus”, vertelt ze. “Nadat mijn vader was overleden, vroeg Antonio op een dag aan zijn moeder: ‘Waar is opa?’ Mijn zus vertelde hem toen dat zijn opa dood is en een sterretje aan de hemel is geworden. Antonio nam er geen genoegen mee. ‘Kan hij hier niet een keer komen?’ vroeg hij. Het heeft iedereen geraakt.”

Verbalisant

Meer aansporing had Claudia niet nodig voor haar prentenboek. In haar geboorteland schreef ze al graag – ze was verbalisant en zelfs van het uitschrijven van bekeuringen maakte ze iets moois – en eenmaal in Nederland heeft ze daar meer werk van gemaakt. Dikke romans schrijven ambieerde ze niet. Liever prentenboeken voor kinderen.

Maar een kinderboek moet natuurlijk wel aansprekende illustraties bevatten. Daarvoor heeft ze de Landsmeerse kunstenares Mieke ter Brake benaderd. Claudia: “Ik kende Mieke al van een signeersessie en ze is in mijn hoofd blijven zitten. Nadat ik een cursus Prentenboeken schrijven bij de VU Amsterdam had gevolgd en ik aan mijn boek was begonnen stond ze bij mij in de winkel. Ik heb haar gevraagd of ze de illustraties bij mijn verhaal wilde maken. Dat wilde ze.”

“Ik vond dat leuk om te doen en we waren er snel uit”, zegt Mieke. “We hebben een indeling per bladzijde gemaakt en ik heb er een maand of acht over gedaan.”

Lovende reacties

Dit tot volle tevredenheid van Claudia. Het boek, vormgegeven door Henk van Breemen, is nog maar net uit, maar de eerste lovende reacties zijn al binnen. Claudia: “De mensen die het hebben gelezen waren er door geraakt, zeiden ze. Het is ook heel herkenbaar. Het biedt troost en maakt rouw bespreekbaar.”

‘Voor opa’, bedoeld voor kinderen van drie tot zes jaar, kost € 12,99 en is te bestellen bij Claudia (mail cndschrijfster@gmail.com; app 06-19985481), bij Bruna Landsmeer (bruna0827@brunawinkel.nl) en bij alle boekenwinkels in Nederland (met vermelding van ISBN-nummer 978-94-6406-360-8).